EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.SK Pre mužov Pre ženy Zľavy a akcie

Zvýšená hladina cholesterolu rapídne zvyšuje riziko infarktu

Publikované dňa 29.04.2019 od Majk

Cholesterol je tuková látka, ktorá tvorí ochranný obal všetkých buniek v tele. Podieľa sa na tvorbe viacerých hormónov, žlčových kyselín a vitamínu D. Približne dve tretiny cholesterolu si vytvorí váš organizmus sám v pečeni, len zvyšok  dodávate stravou. Základnou funkciou cholesterolu je to, že pomáha telu uzdravovať sa, regenerovať a opravovať to, čo je poškodené. Cholesterol taktiež pomáha pamäti a je potrebný pre neurologické funkcie.

„Dobrý“ cholesterol, takzvaný HDL, pomáha udržiavať cholesterol mimo tepien a prináša ho späť do pečene, kde je recyklovaný a znovu použitý tam, kde ho telo potrebuje. V pečeni je produkovaná väčšina cholesterolu. Táto zložka je zároveň schopná aj odstraňovať pláty z tepien, čo je prevenciou pred kardiovaskulárnymi  ochoreniami. Naopak, „zlý“ LDL cholesterol cirkuluje v krvi a môže spôsobovať zanášanie tepien, následkom čoho sa zužujú a strácajú flexibilitu. Vzniká v dôsledku dlhodobých nesprávnych stravovacích návykov, nadváhy, nedostatku fyzickej aktivity alebo fajčenia. LDL cholesterol sa ukladá v stene tepien a upcháva ich, čím vzniká ateroskleróza. Dôsledkom je potom mozgová porážka a srdcový infarkt. No a práve preto je vysoká hladina cholesterolu mimoriadne nebezpečná.