EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.SK Pre mužov Pre ženy Zľavy a akcie

Zdravie & životný štýl

 
Rakovina je druhou najčastejšou príčinou úmrtí v únii
Štatistiky sú v tomto prípade neúprosné. Podľa Európskeho štatistického úradu Eurostat je práve rakovina druhou najčastejšou príčinou úmrtí v Európskej únii. V roku 2016 išlo o 1,3 milióna ľudí.  „Až štvrtina úmrtí Európanov je spôsobená práve rakovinou. Na prvom mieste sú ochorenia obehového systému (37 %) ako je napríklad infarkt či mŕtvica. Krajiny, kde najviac ľudí umiera na rakovinu sú Holandsko (31 % zo všetkých úmrtí), Dánsko (29 %) Veľká Británia (28 %) a Francúzsko (27 %),“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.  Viac ako 50 % žien, ktoré podľahnú rakovine (prevažne rakovine prsníka) sú mladšie ako 65 rokov. Najviac v Slovinsku (58 %), Taliansku (57 %), Holandsku (56 %), Španielsku (54 %), Chorvátsku (53 %), Grécku a Malte (obe 51 %).  Ženy najčastejšie ochorejú na rakovinu prsníkov (16 %) a muži na rakovinu prostaty (10 %).  Až za štvrtinou všetkých úmrtí na Slovensku stojí rakovina. Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré majú najvyššiu mieru úmrtnosti. Za rok 2016 bola najvyššie zaznamenaná práve na Slovensku, ale aj v Maďarsku a Chorvátsku. „V rámci krajín EÚ je hlavnou príčinou úmrtia ľudí na rakovinu práve rakovina pľúc (21 % zo všetkých úmrtí na rakovinu), ďalej rakovina prsníka (16 %), rakovina hrubého čreva (12 %) či rakovina prostaty (10 %) a pankreasu (6 %),“ doplnila Buchláková.  
Zobraziť článok >
 
Ako rastú ceny potravín?
Rast cien tovarov a služieb v marci tohto roka opäť zrýchlil a dosiahol úroveň 2,7 %. K zvýšeniu marcovej inflácie významne prispelo aj zdraženie potravín. Rast cien potravín totiž medziročne opäť zrýchlil a dosiahol až 3,1 %. Aj v medzimesačnom porovnaní zdraželi potraviny výraznejšie, a to až o 1,0 %. Blížia sa Veľkonočné sviatky, ktoré zvykneme tráviť v kruhu rodiny a priateľov pri plnom stole veľkonočných dobrôt. Výdavky na potraviny nám tak pred týmito sviatkami zrejme ukroja väčšiu časť z rodinného rozpočtu ako zvyčajne. Preto sme sa v aktuálnej téme zamerali na to, ako sa vyvíjajú ceny potravín a aký vývoj nás v nadchádzajúcom období čaká. Údaje pochádzajú zo Štatistického úradu SR [ŠÚ SR]. Prečo potraviny zdražujú? Drahšie potraviny sú výsledkom vyšších cien vstupov (ropa, poľnohospodárske komodity, energie, príplatky za prácu v noci a cez víkendy), ale taktiež aj dôsledkom zavedenia špeciálneho odvodu pre obchodné reťazce. Podľa najaktuálnejších údajov Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo sa svetové ceny potravín v marci 2019 zvýšili. Index cien potravín, zostavovaný organizáciou, v porovnaní s februárom mierne vzrástol, čím sa dostal na najvyššiu hodnotu od augusta 2018. V medziročnom porovnaní je ale nižší o -3,6 bodu. K najvýraznejšiemu medzimesačnému rastu došlo v prípade mliečnych výrobkov a mierne rástli aj ceny mäsa. Naopak nižšie ceny podľa tohto indexu zaznamenali obilniny, oleje a iné tuky, a taktiež aj cukor.  
Zobraziť článok >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12