EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.SK Pre mužov Pre ženy Zľavy a akcie

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Ako sa účinne brániť proti oparom?
Ako vzniká opar a aké prostriedky použiť, aby ste s touto nepríjemnou vírusovou infekciou bezpečne zatočili? Vznik oparu spôsobuje vírus herpes simplex typu 1 (HSV-1), ktorý sa vyskytuje v nervových bunkách u väčšiny populácie. U niektorých nositeľov sa vírus nemusí prejaviť nikdy, väčšine z nás ale čas od času spôsobuje nepríjemnosti; niektorí jedinci trpia oparmi pravidelne. K aktivácii vírusu v ľudskom organizme vedie rad faktorov, dochádza k nemu hlavne vtedy, keď je oslabená imunita, pri nachladení, horúčkach a vplyvom stresu. U niekoho môže byť spúšťačom i pobyt na priamom slnku. Keď sa teda vírus v tele "prebudí", vzniká opar, drobné pľuzgieriky obsahujúce tekutinu, ktoré sa objavujú buď na pokožke alebo na slizniciach. Najčastejšie sa vyrazia na perách, ale výnimkou nie sú ani sliznice ďasien, podnebia a líc. Asi ste sa už niekedy stretli s pocitom nepríjemného svrbenia, s pálením, miernym opuchom a sčervenaním, ktoré sa dostavia ešte pred vznikom bolestivých pľuzgierikov. A práve to je vhodný čas, kedy sa začať účinne a intenzívne brániť. S oparom môžete bojovať niekoľkými spôsobmi. Môžete ísť do lekárne a kúpiť si antivirotickú masť alebo špeciálne náplasti na opary. Alebo vyskúšať osvedčené prírodné a bylinné prostriedky. Pri liečbe oparov sa osvedčili za studena lisované oleje s obsahom vitamínu E, ktorými sa postihnuté miesta pravidelne natierajú (olivový, sezamový, kokosový, pupalkový, tea tree oil). Natierať môžete i bylinkovými odvarmi, odporúča sa napr. odvar z medovky lekárskej. To ale zďaleka nestačí - ak chcete zabrániť opakovanému výskytu oparov, mali by ste si posilniť celkovú obranyschopnosť organizmu a dodať telu vitamíny a látky, ktoré urýchlia liečbu a zmiernia následky infekcie. Odporúča sa zvýšiť príjem vitamínov B a C, zinku a aminokyseliny lyzín. Docielite to buď pravidelnou konzumáciou potravín s vysokým obsahom týchto látok,  alebo zakúpením potravinových doplnkov v podobe tabletiek či kapsúl. Na celkové povzbudenie imunitného systému a zároveň ako prírodné antivirotikum použite bylinkový extrakt z rastliny echinacea,  alebo výťažok vo forme tabletiek, ktoré bežne dostať v lekárňach.
Zobraziť článok >
 
6 naj- tipov z ostrova Malorka! Nechajte sa inšpirovať!
Dlhé piesočnaté pláže a romantické zátoky Za najkrajšiu pláž na Malorke sa považuje dlhá, piesočnatá pláž Es Trénc na južnom pobreží ostrova. Es Trenc je dlhá bezmála 4 kilometre, je úplne otvorená k moru a niektoré jej úseky sú vyhradené pre nudistov. Úplne iným typom pláže je pláž v malej prírodnej zátoke Cala Pí, nachádzajúcej sa v rovnomennom malom letovisku na juhu ostrova. Piesočnatá pláž na konci uzučkého zálivu, pripomínajúceho nórsky fjord, má na dĺžku iba 40 metrov, a je akoby širšia než dlhšia; jej osobitý pôvab oceníte pri pohľade zhora. Pôvabné prístavy S plnou istotou možno ako pôvabný prístav označiť Port de Sóller na západnom pobreží ostrova Malorka. Možno i preto, že si tu dokonale vychutnáte tú pravú stredomorskú atmosféru so všetkým, čo k tomu patrí, so slanou vôňou mora a rýb, ktoré sa šíria v okolí mnohých nábrežných reštaurácií. Prístav Port de Sóller sa však pýši i jedným unikátom - priamo centrom prístavu vedie jediná električková linka na ostrove. Historická električka nazývaná "Pomarančový expres" pendluje údolím pomarančových hájov medzi mestečkom Sóller a prístavom Port de Sóller. Dychberúca príroda Ak chcete spoznať divokú a nedotknutú prírodu na Malorke, vydajte sa úzkou cestou vedúcou cez polostrov Formentor až na jeho samotný koniec, k mysu Cap de Formentor. Uvidíte tak jedinečnú časť najvyššieho malorského pohoria Serra de Tramuntana v celej svojej kráse. Pripravte sa na nádherné výhľady z vyhliadky Mirador de Mal Pas, jazdu tunelom pod horou Fumat a nakoniec na pôsobivý maják Formentor, stojaci na konci mysu. Turisti často využívajú  možnosť  vykúpať sa v mori na nádhernej prírodnej pláži Platja de Formentor. Povestný je aj hotel Formentor, vôbec prvý hotel na ostrove, v ktorom údajne prenocoval i Winston Churchill. Starobylé kláštory Za najznámejší malorský kláštor možno považovať kartuziánsky kláštor v mestečku Valldemossa na západnom pobreží ostrova Malorka, ktorý preslávil pobyt slávnej mileneckej dvojice, francúzskej spisovateľky George Sandovej a svetoznámeho poľského pianistu Fryderyka Chopina. Každý turista túži prehliadnuť si cely, ktoré tu spoločne obývali v zime 1838 - 1839. Sandová o svojom nepríliš šťastnom pobyte na ostrove napísala román "Zima na Malorke ", Chopin zase klavírne prelúdium "Kvapky dažďa". Spisovateľkine originálne rukopisy a Chopinov klavír si môžete prezrieť v celách č. 2 a 4. Pre samotných Malorčanov má ale oveľa väčší význam kláštor LLuc v severnej časti ostrova; považujú ho za posvätné pútnické miesto. Kláštor uprostred dubových lesov ochraňuje za svojimi múrmi vzácnu sošku čiernej Madony, nazývanú La Moreneta. Kto by si chcel väčšmi užiť svieži horský vzduch a pokojné rozjímanie, môže sa tu ubytovať. Mohutné hrady a pevnosti Najimpozantnejším hradom  na Malorke je nesporne hrad Castell de Belver (v preklade Krásna vyhliadka), ktorý sa týči na borovicami zarastenom pahorku asi 5 km od centra Palmy. Túto unikátnu kruhovú pevnosť, v Európe celkom ojedinelú, začali budovať v roku 1309 a mala sa stať kráľovským sídlom. Nakoniec to skončilo úplne inak - hrad sa až do roku 1915 používal ako väzenie, ktoré si vyslúžilo pomenovanie "La Olla" (podľa tradičného španielskeho hrnca). Pevnosť Castell de Capdepera na východe ostrova Malorka má arabský pôvod; počas panovania aragónskeho kráľa Jakuba II. bola rozšírená, aby ochraňovala východné pobrežie ostrova. Prejdite sa po 400 metrov dlhom hradnom ochodze a kochajte sa pohľadom do okolitých záhrad a krajiny. Ešte krajšie výhľady sa vám naskytnú z terasy pri gotickom kostolíku Nostra Senyora de la Esperanca na najvyššom mieste hradnej pevnosti, kde sa ocitnete priamo pri zvonoch. Tajuplné jaskyne V podzemí ostrova Malorka sa ukrýva niekoľko podzemných systémov, kde sa nachádzajú väčšie i menšie sály s kvapľovými skvostmi, ako i tajuplné podzemné jazerá. K najnavštevovanejším patrí jaskynný komplex Coves del Drac neďaleko prístavu Porto Cristo na východe ostrova Malorka. Dračie jaskyne, ako sa im často hovorieva, ponúkajú úchvatný pohľad na umne osvetlené kvapľové výjavy. Turistom sa zatajuje dych, keď zostúpia do veľkej jaskynnej sály, kde sa postupne usadzujú do lavíc s očakávaním podzemného koncertného predstavenia, ktoré sa odohráva na palubách štýlových lodí. Prehliadku môžete zakončiť krátkou plavbou loďou po jazere. Ďalšie jaskyne, Coves d´es Hams, sa nachádzajú aj v blízkosti Porto Cristo, a dalo by sa povedať, že sú akousi zmenšenou verziou Coves del Drac. Dokonca i na jazierku sa odohrávajú podobné koncertné predstavenia. Coves d´es Hams ale predsa len majú jednu prednosť - na prehliadku sem mieri oveľa menej návštevníkov než do Coves del Drac. Za prehliadku určite stojí aj jaskyňa Coves d´Arta pri myse Cap Vermell, kde si budete pripadať ako v kvapľovom lese.
Zobraziť článok >
 
Soľ nad zlato? Alebo viete, čím solíte?
Soľ, čiže chlorid sodný, je pre ľudský organizmus nezastupiteľnou zlúčeninou a pri príprave akéhokoľvek pokrmu sa bez nej prakticky nezaobídeme.  Vyznáte sa v rôznych druhoch soli? Aké druhy soli vlastne existujú a aké sú najnovšie trendy v dochucovaní pokrmov soľou? Klasickú kuchynskú soľ, ktorú má určite každý doma vo svojej kuchyni, rozdeľujeme na tri hlavné skupiny, a to podľa spôsobu jej získavania, na: kamennú, morskú a vákuovanú soľ. Kamenná soľ sa získava klasickým spôsobom - ťažbou v podzemných alebo povrchových soľných baniach. Po vyťažení sa rôzne veľké zrnká soli melú, osievajú a čistia. Morská soľ sa už odpradávna získava odparovaním morskej vody. Morská voda z prirodzene vytvorených plytkých salín alebo z umelých nádrží sa vďaka prúdeniu vzduchu a slnečnému svitu pomaly odparuje a vznikajú tak hrubé kryštáliky soli.  Morská soľ má o niečo výraznejšiu chuť než kamenná, dostať ju v podobe hrubozrnnej, ale i jemne mletej, veľmi obľúbenými sa stali jej bylinkové varianty. Extra kvalitné druhy morskej soli majú natoľko špecifickú chuť, že sa používajú výhradne na dochucovanie už hotových pokrmov.  Vákuovaná soľ sa vytvorí, keď sa do soľného ložiska napustí voda, soľ v ložisku sa pôsobením vody rozpustí na tzv. solanku. Následnou rekryštalizáciou vzniká kvalitná a čistá soľ, ktorá veľmi dobre odoláva vlhkosti. Všetky bežne dostupné druhy kuchynskej soli obsahujú jód, prípadne fluór, a sú tzv. rafinované, to znamená vyčistené tak, aby získali čisto biele zafarbenie. Dokonca i morská soľ sa musí obohacovať jódom, pretože ho neobsahuje dostatočné množstvo. Najnovšie kuchárske trendy velia používať prírodné a najkvalitnejšie typy morskej soli, alebo menej známe exotické druhy solí. Ktoré to sú? Typickou kvalitnou morskou soľou, medzi kuchármi hojne uprednostňovanou, je morská soľ Maldon. Pochádza z rovnomenného mestečka v Essexe a stala sa súčasťou stolovania britskej kráľovskej rodiny. Na našich stoloch sa tiež čoraz častejšie objavuje Himalájska ružová soľ. Ťaží sa v ložiskách, ktoré sú staré až 250 miliónov rokov. Táto obľúbená kryštalická soľ obsahuje čisto prírodné minerály a oxidy železa, vďaka čomu je sfarbená do ružova. Medzi veľmi vzácne soli patrí soľ zvaná Soľný kvet, resp. "Fleur de sel", často označovaná za kráľovnú všetkých solí. Veľmi krehká a tenká vrstva soli sa na vodnej hladine vytvorí len za špecificky daných podmienok počasia. Zber sa robí ručne a soľ sa následne suší v košoch na priamom slnku. Soľný kvet sa týmto spôsobom získava napríklad vo Francúzsku. Za exotickú by sa dala označiť soľ "Kala namak" , čierna soľ pôvodom z Pakistanu a Nepálu. Obsahuje veľké množstvo chloridu sodného, železa a síry. Jej sivočierne sfarbenie spôsobuje obsah greigitu. Je veľmi aromatická, chuťou podobná vajciam (pokiaľ ste vegani a chýba vám typická vaječná chuť, posoľte si touto soľou napríklad tofu) a často sa používa v indickej kuchyni. Ďalšou cudzokrajnou špecialitou je Kórejská bambusová soľ, ktorá sa pripravuje tak, že sa morská soľ naplní do bambusových dutín, tie sa potom z oboch strán upchajú ílom a následne sa niekoľkokrát zahrievajú nad ohňom.
Zobraziť článok >
 
Ostrov Malorka, hit tohtoročného leta
Máte už tohtoročnú dovolenku za sebou? A ostrov Malorka nebol práve jej cieľom? Ešte stále to môžete napraviť a vydať sa na Malorku, ktorá sa tohto roku stáva pre Stredoeurópanov jednou z najobľúbenejších turistických destinácií. Na Malorke totiž leto zatiaľ ani zďaleka nekončí! Na španielskom ostrove Malorka, ktorý je súčasťou Baleárskeho súostrovia a jeho brehy omýva Stredozemné more, panuje priaznivá a mierna klíma, kde sa leto začína už začiatkom mája a často končieva až koncom októbra. Malorka je natoľko rozmanitá, že ponúka pre každého niečo; môžete tu stráviť dovolenku tak rodinnú, ako aj romantickú, odpočinkovú, zábavnú, poznávaciu, turistickú alebo i športovú.  A čo by ste si na Malorke určite nemali nechať ujsť?   Historická Palma Popravde - i keď by ste si na prehliadku Palmy vyhradili celý deň, nestihli by ste prezrieť si všetky pamiatky, múzeá a iné zaujímavosti. Čo teda v Palme nevynechať? V hlavnom meste ostrova Palma de Mallorca vás dozaista uchváti pohľad na dominantu mesta, impozantnú gotickú katedrálu La Seu zo 14. storočia. Návštevníci najviac obdivujú monumentálny priestor vo vnútri katedrály, umocnený prekvapivým svetlom z farebných rozetových okien, vďaka čomu býva katedrála často označovaná ako "katedrála svetla". Pozornosť budí i zvláštny baldachýn nad hlavným oltárom, ktorého autorom je slávny katalánsky architekt Antoni Gaudí. S katedrálou tesne susedí palác Almudaina, pôvodne maurský alcazar, dnes múzeum a oficiálne sídlo španielskeho kráľa, pokiaľ sú on alebo jeho rodina prítomní na Malorke. Ďalšou významnou pamiatkou v starom meste sú dochované arabské kúpele Banys Arabs z 10. storočia s pôvabnou malou záhradou, kde sa príjemne odpočíva. Za pozornosť stojí i kostol svätého Františka s kláštorom; Basílica de Sant Francesc sa môže pýšiť krásnym krížovým ambitom obklopujúcim rajský dvor vysadený citrónovníkmi. Interiér kostola ukrýva nenápadnú hrobku s ostatkami blahorečeného Ramona Llulla, ktorý zomrel mučeníckou smrťou v roku 1315 na misii v Alžírsku. Medzi zaujímavé pamiatky gotickej architektúry sa zaraďuje Sa Llotja, stará burza z 15. storočia, kde sa kedysi odohrávali významné námorné transakcie. Pokiaľ by sa vám pošťastilo dostať sa dovnútra (výnimočne sa tu usporadúvajú výstavy), vstúpite do jedinej rozľahlej sály. 
Zobraziť článok >