EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.SK Pre mužov Pre ženy Zľavy a akcie

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Horizon: Zero Dawn – čo sa stane ak svet ovládnu robotické zvery?
Prísť na herný trh so zaujímavou novinkou a príbehom je dnes značne komplikované, ale niekedy sa podarí. Príkladom je Horizon: Zero Dawn, kde kontrolu nad našou planétou prevzali robotické zvieratá a ľudia boli vyhnaní naspäť do jaskýň.   Ak sa vám to zdá ako vcelku zaujímavé osvieženie popri všetkých strielačkách a bojoch s mimozemšťanmi, či atakmi počas svetových vojen, poďte do toho. Hrá má aj omnoho viac prekvapení ako len dejovú líniu. Svet je ako inak otvorený, ale poriadne netradičný. Veď už len porazí mechanické zvieratá bude poriadne netradičná vec. Preto hra ponúka množstvo neuveriteľných funkcií a možností až na hranici fantastiky, ale to vôbec nevadí, veď ide o hru. No a pôžitok je príjemný. Aj robotické zvieratá môžete nielen zabíjať, ale napríklad ich aj využívať. Je to šialená akcia a vy v pozícii hrdinky dokonca môžete meniť aj ďalší príbeh hry a to výberom tých správnych viet. Príroda je krásna, bohatá, graficky prepracovaná. Dokonca na mape nájdete aj ruiny, púšte, oázy, všetko je tu do najlepšieho detailu vrátane západov slnka, východov, či dažďa. Ide o futuristický svet, ktorý sa ukazuje ako lákavý pre tých, ktorých omrzeli bežné koncepty so snipermi a tankami, ale zato majú rady peknú grafiku, otvorený svet a dobrú zábavu. Hry za skvelé ceny nájdete vždy na: http://hry.eiffeloptic.sk/  
Zobraziť článok >
 
Slúchadlá Google. Preložia online reč do 40 jazykov!
Možno ste sa už stretli s tým, že neznámy text hodíte do Google translátora a na konci vám síce nevyjde úplne literárne dielo ale niečo čo dáva aspoň zrozumiteľnú formu. A tak by mal teraz vyzerať nový prekladať. Priamo do ucha vám preloží online 40 jazykov. Žeby to bol koniec jazykových škôl? Pixel Buds Ide o unikátne slúchadlá, ktoré sa bezdrôtovo pripoja na android telefón a zábava začína. Dokážu používať Google asistenta na preklad jazykov. Spoločnosť predstavila tuto novinku v San Franciscu. V princípe to znamená, že v krajine, kde nerozumiete ani mäkké f, bude svet okamžite krajší. Budete rozumieť, čo od vás okolie chce, slúchadlá zachytia cudziu reč, nastavia správny jazyk a začnú prekladať online.  Slúchadlá sa za vás dorozumejú Vy síce už budete rozumieť, ale čo ostatní? Aj na to v Google mysleli. Vy poviete svoju repliku a Google slúchadlá ju preložia a dokonca majú reproduktora, ktorý vysloví vaše slová do jazyka krajiny a za vás odpovie. Úroveň komunikácie sa tak posúva kamsi inam. Otázkou len je, že ak bude spoľahlivosť na rovnakej úrovni, ako to predvádza internetový prekladať, filozofické debaty viesť asi nebudete. No spýtať sa kde je toaleta, alebo si objedať pohár piva zvládnete. Ak by ste chceli predsa len viac, stále môžete využiť učebnice jazyka pre samoukov, ktoré nájdete na: http://knihy.eiffeloptic.sk/
Zobraziť článok >
 
Viete si vychutnať šapanské najlepšie?
Barbar by povedal, že ide iba o drahý vzduch vo fľaši. Lenže Champagne nie len víno, kúsok zeme vo Francúzsku, na ktorom sa rodí odroda, pred ktorou sa skláňajú vinári z celého sveta. Je to kus filozofie, roky poctivej driny a cieľavedomého podnikania. Naplno ho vedia oceniť len tí, čo patria do klubu ľudí, vychutnávajúcich úspech ako vlastný tak, bez závisti aj ten cudzí. Svätá trojica Na výrobu šumivých vín, ktoré možno považovať za šampanské a nie sekt, sa používajú len tri luxusné odrody Pinot Meunier, Pinot Noir a Chardonnay. Dnes sa nám oblasť Champagne spája s bublinkami, no tieto skvostné odrody sa vo viniciach pestovali už omnoho skôr, ako sa vymyslel princíp šumivého vína. História Champagne siaha do roku 79, kedy toto územie Rimania označili za vhodné na pestovanie revy. Podľa tradície mních Dom Pérignon objavil tajomstvo bubliniek vo víne. Tvorili sa v ňom prirodzenou cestou a v snahe dostať ich z neho začal históriu klasickej výroby šampanského. Tento príbeh sa odohral v  Reims, najznámejšom meste oblasti Champagne, vzdialeného asi 150 km od Paríža. Tečú z neho najväčšie objemy vína a hneď po ňom nasleduje mestečko Epernay. Kvalita zdokonalená rokmi Hoci sa na začiatku bublinky vo víne považovali za nežiaduce, rokmi sa ich kultivácia zdokonalila na žiarivé vína plné živých bubliniek. Za približne 200 rokov sa príprava vyšperkovala do dokonalosti a dnes ju korunujú tri postupy. Liqueur de tirage, alebo tirážny likér, je presná zmes základu cukrov a kvasníc, ktorá dáva vínu podhubie a v konečnom dôsledku aj silu. Degorgement - odkalovanie je najmarkantnejší znak šampanského, keď sa kal odstraňuje z fľaše priamo vypustením cez hrdlo. Počas ôsmich týždňov sa fľaše obrátené dole hlavou pravidelne otáčajú. Fáza liqueur d'expedition je čas pridávania takzvaného expedičného likéru. Cukru, melasy a rôznych látok, ktoré zjemňujú, alebo vylepšujú samotnú chuť nápoja do jeho fenomenálnej podoby. Šampanské by sa malo podávať pri teplote 9 stupňov Celzia. Teplomery, poháre aj stojany na Šampanské nájdete na: http://darceky.eiffeloptic.sk  
Zobraziť článok >
 
Býčia skala – ozýva sa z nej vzlyk ľudských obetí
Býčia skala v Moravskom krase je český a dá sa povedať, že aj európsky unikát. Senzibili hovoria, že je ako sopka negatívnej energie, citlivejší ľudia tu pociťujú závraty, búšenie srdca, úzkosť a počujú aj vzlyky. Čo sa vlastne stalo v Býčej skale? Záhada armády mŕtvych Čo sa stalo v Býčej skale je dodnes značnou záhadou. Pravou však je, že v roku 1872 toto miesto prilákalo známe bádateľa Jindřicha Wanklera a ten podrobne preskúmal tento brloh. Okrem sošiek, bronzových predmetov a rituálnych pomôcok tu však našiel pozostatky asi štyridsiatich mŕtvych ľudí rozhádzaných po okolí. Ostatky mohli byť staré približne 2000 rokov. Veľké české obetovanie Sám Wanker prišiel s teóriou, že ide o ľudské obete, ktoré mali sprevádzať do záhrobia nejakú významnú postavu. S touto teóriou sa dnes už nepracuje a objavili sa dohady, že mohlo ísť o lúpežné prepadnutie, alebo dokonca výbuch plynov pri rituálnom sedení, pretože toto miesto malo pre ľudí v minulosti posvätný význam. Potvrdzujú to nápisy aj fakt, že tu skutočne boli obetované zvieratá, ale aj ľudia. Miesto s negatívnou energiou Býčia skala patrí v súčasnosti k najbohatším archeologickým náleziskám v Čechách a zásobuje predmetmi múzeí v Brne. Obzrieť si ju samozrejme možné aj na vlastné oči, ale samotné miesto záhadného vraždenia je prístupné len niekoľkokrát v roku. No ale to nebráni tomu, aby tu podľa očitých svedkov v noci vychádzali z podzemia vzlykavé sprievody.... Viac záhad nájdete na: http://knihy.eiffeloptic.sk/
Zobraziť článok >
 
Čo ženy na mužoch najviac rozčuľuje?
Ak nechcete žiť s partnerkou v permanentnom konflikte, tak sa vyhnite veciam, ktoré ženské pokolenie privádzajú na pokraj zúrivosti. Dlhoročné skúsenosti mužov, ktorí už majú s nežným pohlavím čo to dočinenia tvrdia: Opačné pohlavie vôbec nie je nežné, ale radia, ako s nám vyjsť. Pozor na ponožky a omrvinky Neznášajú ich. Najmä nie, ak sú porozhadzované všade po okolí. Preto pozor na tieto dva aspekty. Môžete mať len tak tričko niekde na posteli, ale pozor na ponožky a omrvinky po jedle, ktoré ostanú na stole. To je dôvod na vedenie domácej vojny. Klamete Sem sa neráta len klamstvo vážne, ale aj to, ktoré považujete za nevinné. Ak napríklad poviete, že idete na jeden drink a prídete o šesť hodín. Radšej priznajte farbu a netvárte sa, že jednoducho sem tam potrebujete chlapské povyrazenie. Je to cesta bez rizika. Nedoceníte jej snahu Ženy sú veľmi citlivé na to, ak neoceníte veci, ktoré pre vás urobia rady, ale vy sa tvárite, akoby varenie, pranie, alebo upratovanie bola samozrejmosť. Oceňte aj to, čo žena robí z lásky k vám. Iba tak budete mať pokojný vzťah. Ak nevoniate Muž musí žene voňať. Pokiaľ nezvládnete toto jediné pravidlo. Skončili ste u nej na plnej čiare. No pozor! Nielen keď idete do ulíc. Aj doma. Preto je čistá bielizeň samozrejmosť a neváhajte využiť aj trochu parfumu. Spríjemní vám to život so ženou. Parádne, kvalitné a lacné parfumy svetových značiek nájdete na: http://parfumy.eiffeloptic.sk/
Zobraziť článok >
 
Rozdiel medzi koreniami.  Toto by mal poznať každý chlap!
Korenie je jedna z vecí, ktorú každý muž použije pri varení. Teda mal by, ak chce svoju frajerku, či ženu prekvapiť dobrou večerou. Aký je však rozdiel medzi čiernym a bielym a inofarebným korením? Mnoho ráz rozdiel nepoznajú ani samotné ženy. O to na vás bude pozerať s údivom, ak budete k jedlu servírovať aj zaujímavé informácie. Viac farieb a jeden plod Pre mnohých to bude prekvapenie, ale biele a čierne korenie a ani ostatné druhy korenia sa nepestujú samostatne. Sú plodmi jednej jedinej rastliny Piper nigrum. Najhojnejšie sa jej darí napríklad v Indii, alebo na Srí Lanke, kde sú špecializované záhrady s korením a domáci bobuľky precízne zbierajú. Všetky druhy korenia však rastú rovnako. Sú to plody jedinej rastliny a ich farbu a teda aj neskoršie použitie, oddeľuje len princíp spracovania. Rozhodovanie o osude Samotné korenie nie je čierne, zelené, biele, ale červené. Teda vo svojej dozretej podobe. Ak chcete zelené korenie, jednoducho to spravíte ako s paprikou, korenie oberiete skôr. Ak počkáte pár dní, zelená prejde do tmavohnedej a po obratí mu trvá približne tri dni kým uschne a stane sa červeným. Ak korenie dozrie priamo na kríku bude červeným. Z maximálne dozretého korenia sa potom oberá najvrchnejšia šupka a jadierko ostáva biele. To je zas tajomstvo korenia bieleho. Rozdiel nielen vo farbe Aj keď v mnohofarebných prevedeniach ide o to isté korenie, spolu s farbou sa menia aj jeho chuťové vlastnosti. Platí teda, že nie je korenie ako korenie. Vďaka rôznemu systému dozrievania aj spracovania vie dať jedlám úplne odlišnú chuť, aj keď jeho hlavnou úlohou je byť predsa len aspoň jemne pikantným. Príjemné korenia nájdete aj na http://zdravie.eiffeloptic.sk/
Zobraziť článok >
 
Prestal vás baviť sex? Vieme, čo za tým môže byť!
Áno, stáva sa to aj chlapom. Jedného dňa stratíte ilúzie o svojom sexuálnom apetíte. Nie je tak nevyčerpateľný, ako ste si mysleli. Aj nahú ženu prejdete bez povšimnutia, najmä, ak ide o vlastnú partnerku. Nie je to nič tragické, ale predsa by si to žiadalo zlepšenie. Skúste viac oddychovať Stres je nepriateľ zdravia aj zdravého sexuálneho života. Dokonca stojí nielen za stratou chuti na milovanie, ale aj za problémami erektilnej dysfunkcie. Skúste viac oddychovať, zabávať sa a prežívať pekné chvíle. To zaberá na chuť aj radosť. Vylepšite si ju Áno, nahá ženy príde sexi každému, kto má pätnásť rokov. No ak už ste ich videli desiatky a na svojej frajerke už poznáte každý záhyb, niekedy nie je od veci ju vylepšiť. Napríklad kúpením samodržiacich pančúch. Uvidíte, ako takéto malé zmena naštartuje túžbu. Cvičte Ľudia, ktorí vykonávajú fyzickú aktivitu majú omnoho lepšie libido ako sedaví jedinci. Kúpte si permanentku do fitka, alebo začnite aspoň s jarnými prechádzkami v prírode. Dajte na prírodu V prírode nájdete množstvo chutí aj štartérov na sexuálne chute. Preto siahnite napríklad po goji. Už jeho červená farba naznačuje, že to bude o vášni. Ochutnajte a pochutí vám aj polovička. Mnoho prírodných receptov na ozdravenie sexuálneho života nájdete aj na webe: http://zdravie.eiffeloptic.sk/
Zobraziť článok >
 
Čo nám prezradí ženský smiech?
Žena je tvor mnohých tvárí a nielen slová, ale aj mimika vedia mužovi povedať, čo si skutočne myslí. Dnes si prejdeme ich úsmevy a povieme, že nie vždy zbližujú. Milý úsmev Je prirodzený a žiaria pri ňom oči. Je to gesto, ktorým žena vyjadruje sympatie. Pozor, netreba si ho mýliť s úsmevom, ktorý by prezrádzal, že po vás ide. Môže to byť jednoducho zdvorilý úsmev s tým, že ste jej sympatický a to je tak všetko. Pošklbávanie kútikmi Žena, ktorá prejde zo zdvorilostného úsmevu do pravidelného úsmevu už o vás má záujem. To znamená, že milý úsmev k vám adresuje vždy, keď sa vám stretnú pohľady. To znamená, že práve k takejto babe si môžete dať bližšie stoličku. Úškrn Nie je na ňom nič príjemné. Je obvykle sprevádzaný povytiahnutím jedného kútika nad druhý. Ženy ním chcú verbálne kritizovať niečo, čo máte oblečené, alebo vaše správanie. Hlasný smiech Ženy ním môžu prejavovať dve emócie. Otvorenú vyzývavosť, to ak sa smeje na vašich slovách a vtipoch. Takúto ženu skutočne nebudete mať problém odstať do postele. Horšie to je ak salvy smiechu vidíte, ale sprevádza ho šepkanie, alebo pozorovanie. Vtedy ste obvykle centom posmeškov a je dobré zbaliť si pár slivák a radšej skúsiť šťastie inde. Ak nechcete vyzerať na smiech, navštívte obchod, kde nájdete sexi mikiny, gate, aj boxerky, či tričká za super ceny: http://moda.eiffeloptic.sk/  
Zobraziť článok >
 
Viete, kedy je podľa vášho veku najvhodnejší čas na spanie, na obed či na cvičenie?
Organizmus každého z nás sa s pribúdajúcimi rokmi mení. S tým sa mení aj metabolizmus a telo sa tak nastavuje na akýsi nový rytmus, v ktorom sa mu pracuje najlepšie. Tento rozvrh vašich biologických hodín vám môže poslúžiť ako skvelá pomôcka na to, aby ste vedeli, kedy je najvhodnejší čas na vstávanie, na spánok či na jedlo. Vstávanie Podľa vedcov sú toto časy, kedy je pre vás najvhodnejší čas na prebudenie sa. Ak máte do 20 rokov - 9:30 Ak máte do 30 rokov - 8:10 Ak máte do 40 rokov - 7:50 Ak máte do 50 rokov - 7:00 Ak máte do 60 rokov - 6:30 Raňajky Váš metabolizmus sa rokmi mení a výskumy ukázali nasledovné ideálne časy na raňajky. Ak máte do 20 rokov - 10:00 Ak máte do 30 rokov - 8:40 Ak máte do 40 rokov - 8:20 Ak máte do 50 rokov - 7:30 Ak máte do 60 rokov - 7:00 Začiatok práce S pribúdajúcimi rokmi sa mení aj čas, kedy sa dokážete sústrediť najlepšie. Tomu je ideálne prispôsobiť aj to, o koľkej sa pustíte do práce. Ak máte do 20 rokov - 12:00 Ak máte do 30 rokov - 10:40 Ak máte do 40 rokov - 10:20 Ak máte do 50 rokov - 9:30 Ak máte do 60 rokov - 9:00 Obed Viete, kedy jesť tak, aby vaše telo dokázalo z jedla spracovať čo najviac živín? Ak máte do 20 rokov - 15:30 Ak máte do 30 rokov - 14:10 Ak máte do 40 rokov - 13:50 Ak máte do 50 rokov - 13:00 Ak máte do 60 rokov - 12:30 Cvičenie Podľa vedcov nie je jedno ani to, kedy sa budete venovať fyzickému cvičeniu. Odporúčané časy sú pritom nasledovné. Ak máte do 20 rokov - 17:00 Ak máte do 30 rokov - 19:00 Ak máte do 40 rokov - 20:45 Ak máte do 50 - 60 rokov - ľahkej fyzickej aktivite, ako napr. záhradkárčeniu alebo pilatesu sa venujte kedykoľvek v podvečerných hodinách Večera Čas je príjmu je dôležitý preto, aby ju váš organizmus stihol pred spaním stráviť. Ak máte do 20 rokov - 21:30 Ak máte do 30 rokov - 20:10 Ak máte do 40 rokov - 19:50 Ak máte do 50 rokov - 19:00 Ak máte do 60 rokov - 18:30 Spánok Nezabúdajte na to, že aspoň hodinu pred spaním by ste nemali pozerať TV, ani pracovať s telefónom, či tabletom. Ak máte do 20 rokov - 01:00 Ak máte do 30 rokov - 23:00 Ak máte do 40 rokov - 23:30 Ak máte do 50 - 60 rokov - 22:00 Ďalšie zaujímavosti sa dočítate v knihách z nášho eshopu knihy.eiffeloptic.sk. 
Zobraziť článok >
 
Trápia vás bolesti chrbtice? Tieto triky vám pomôžu
Bolesti chrbtice občas potrápia každého z nás. My pre vás však máme zopár trikov, ktorými s bolesťou zatočíte! Nepodceňujte silu prechádzky Tak nejak sme si zvykli všade chodiť autom, a to napr. aj do najbližších potravín, ktoré máme za rohom. Miesto schodov použijeme vždy výťah a ráno nevenujeme ani chvíľu tomu, aby sme si stuhnuté telo riadne natiahli. Toto všetko spôsobuje, že celá chrbtica nám tuhne a spôsobuje niekedy až neznesiteľnú bolesť. Vymeňte preto dopravu na krátke vzdialenosti za zdravotnú prechádzku a začnite používať schody. Zmeny, ktoré na sebe zbadáte už za niekoľko týždňov vás veľmi milo prekvapia. Vyhláste boj svojej nadváhe Kilogramy navyše sú spúšťačom mnohých ochorení a mnohokrát môžu aj za neznesiteľné bolesti chrbtice. Vysokou nadváhou trpia vaše kĺby a obmedzenými sa stávajú aj vaše pohybové možnosti, čo sa na chrbtici veľmi rýchle prejaví. Zdravú a diétnu stravu doplňte spočiatku ľahkými a nenáročnými cvičeniami. Chudnutie síce je výzvou, avšak nie nezdolateľnou. Veľmi ľahko vám s ňou pomôžu aj títo pomocníci. Doprajte si masáž chrbtice Raz za čas sa objednajte na masáž chrbtice, ktorá vám nepomôže len zrelaxovať sa, ale aj uvoľniť vaše stuhnuté svaly. Dbajte samozrejme na výber kvalifikovaného maséra, aby ste si v konečnom dôsledku neuškodili ešte viac. Zaobstarajte si ergonomickú podložku na stoličku Pokiaľ máte sedavé zamestnanie, viete, čo znamená hodiny sedieť pred počítačom. Chrbtica je dlhým sedením nadmerne zaťažená a čoskoro si vypýta svoju daň. Predísť tomu však môžete umiestnením špeciálnej ergonomickej podložky na vašu stoličku. Táto skvelá podložka spôsobí, že na stoličke budete sedieť v prirodzenej polohe, čím sa výrazne zníži svalové napätie v bedrovej oblasti. Zadovážiť si ju môžete už za 5€, čo je naozaj výborná investícia do vášho zdravia.
Zobraziť článok >
 
Záhady, ktoré ste nevedeli o potení
Potu sa nikto nezbaví. Potíme sa všetci. Priemerný človek vypotí minimálne pol litra potu denne. Potíme sa doma, v práci aj počas spánku. Ak aktívne pracujete nie je nič neobvyklé, ak z vás stečú aj štyri litre potu denne. Polliter potu Zdá sa to neuveriteľne veľa, ale chlap počas dňa naplní potom pollitrový pohár. A to nehovoríme o prípadoch, nadmerného potenia, ktorým trpia až 4-percená ľudí. Oni dokážu vypotiť niekoľkonásobne viac. Koncentrované potné žľazy Najviac sa ich nachádza na chodidlách nôh. Preto sú prakticky stále vlhké. Na nohách nájdete až 250 000 potných žliazok. V celom ľudskom tele ich máme viac ako 3 milióny. Pot ochladzuje Je to naša klimatizácia a najmä počas leta aj záruka, že sa nezačne naše telo prehrievať. Pot má niekoľko funkcií. Okrem toho, že zbavuje telo škodlivín, tak ho chladí a čistí póry. Potiť sa je zdravé. Pot ako znak choroby Pot je síce na 99% voda, ale zvyšok tvoria chlorid sodný, kyselina močová, mastné kyseliny aj aminokyseliny. Zároveň je veľmi ľahké podľa potu identifikovať stav tela. Najmenej zapácha pot zdravého človeka. Ak sa potíte napríklad v posilňovni, budete páchnuť najmenej. Pot zo stresu je silnejší a choroba spôsobuje nepríjemný zápach potu. Dokážeme tak identifikovať ochorenie často skôr ako prepukne, ak budeme k potu dostatočne citliví. Každý pot je iný Dvaja ľudia nevoňajú tak isto. Je to ako odtlačok prsta, výsledok našej DNA. Muži sa potia viac Pravdou je, že ženy sa potia menej ako muži, naše telo disponuje produktívnejšími žľazami a vo vyššom množstve. Pot musí ladiť s parfumom Tajomstvo, pre ktoré parfumy voňajú na každom inak je práve v pote.  Ten neustále vylučujeme ako našu feromónovú stopu a preto je dokonalé, ak k nemu parfum ladí a stane sa tak súčasťou našej charizmy.
Zobraziť článok >
 
Kontroverzná taxislužba aj globálny ubytovateľ vstupujú na burzu
Rok 2019 by mal byť pre verejný úpis akcií (IPO) podobne priaznivý ako uplynulých 12 mesiacov. Hoci ich počet medziročne klesol približne o pätinu, hodnota vzrástla o 6 % na vyše 200 mld. USD (štvorročné maximum). „Vlani vstúpilo na globálne akciové trhy vyše 1 350 spoločností pôsobiacich najmä v technológiách, zdravotníctve a v priemysle (celkovo až 652 IPO). Medzi nimi napr. webové úložisko Dropbox či hudobná a streamovacia spoločnosť Spotify,“ povedal Jakub Rosa, analytik Across Private Investments. V roku 2019 si IPO geograficky podelia regióny Ázie a USA, pričom prevládať bude technologický sektor.  Uber Žiadna súkromná spoločnosť nevyvolala za posledné obdobie viac pozornosti než Uber. Taxikárske služby cez smartphone sa rýchlo rozšírili a získali obľubu po celom svete. Na druhej strane však narušili biznis tradičných taxislužieb a nahnevali mnoho regulátorov. „Uber sa aktuálne zotavuje zo série škandálov i súdnych sporov a snaží sa zlepšiť si imidž. Pokiaľ by sa potvrdilo ocenenie na úrovni 120 mld. USD, patril by medzi 5 najväčších IPO v USA,“ upozornil J. Rosa. Lyft Analytik konštatuje, že dvojka v sektore prepravných služieb a menší konkurent Uberu sa snahou o zalistovanie na burze snaží vyťažiť z legislatívnych problémov jeho konkurenta. Keďže podiel Lyftu na trhu dosahuje len 30 %, priestor na rast a „ujedanie z koláča Uberu“ je omnoho vyšší. „Pôsobnosť v USA rozširuje Lyft službami zdieľaných bicyklov a elektrických skútrov. Pri zavádzaní nových technológií však nie je taký agresívny ako Uber, a to aj napriek partnerstvu s General Motors či Fordom. Tento rozdiel vysvetľuje oveľa menšie ohodnotenie firmy, ktoré by malo dosiahnuť približne 15 mld. USD,“ dodal Rosa.
Zobraziť článok >
 
Trombóza je nenápadná. Následky môžu byť fatálne
Dĺžka ciev, teda tepien, žíl a vlásočníc je v ľudskom tele asi 100 až 150 tisíc kilometrov. Ak by sme si ich predstavili ako diaľnice, cesty I., II. a III. triedy či poľné cesty, srdce a pľúca ako náš domov, kam sa každý deň vraciame a našu krv ako premávku, ktorá môže byť hustejšia i priechodnejšia, šanca, že sa niekde stane „nehoda“, je pomerne vysoká. Keď sa „upchá“ cesta, tak nás to v tom lepšom prípade zdrží, horšie je, ak sme účastníkmi nehody. Prvý problém je nedokrvenie Nášmu srdcu trvá približne minútu, kým okysličí celý objem našej krvi. Táto sa následne musí dostať ku všetkým orgánom a tkanivám. Ak sa na ich ceste „do práce“ vytvorí trombóza, vzniká nedokrvenie daného tkaniva alebo orgánu. V prípade, že sa jedná o srdcovú tepnu, prejaví sa to srdcovým infarktom, v prípade mozgovej tepny cievnou mozgovou príhodou. Uvoľnenie ja nový druh rizika Na spiatočnej ceste môže krvná zrazenina zablokovať žilu, ktorá odvádza odkysličenú krv z tkanív naspäť do srdca a pľúc, teda žilová trombóza. Tá môže byť nebezpečná tým, že sa môže uvoľniť, z miesta svojho vzniku vycestovať a zaplávať v smere prúdenia krvi do pľúc a spôsobiť pľúcnu embóliu, ktorá môže byť aj život ohrozujúca. Ak teda na cestách nepremávajú vozidlá tak, ako by mali a vznikajú zápchy, tak aj pri žilovej trombóze krv neprúdi v žilách tak ako by mala. Stagnujte, až sa v určitom mieste vyzráža. Lekári poznajú tri základné predpoklady pre vznik žilovej trombózy, a to zmena v zložení krvi (napr. vplyvom ochorenia, častokrát onkologického), zmena kvality cievnej steny (poškodenie jej výstelky, narušenie jej nezmáčavého povrchu), alebo spomalenie prúdenia krvi v žile (t.j. stáza, stagnácia prietoku krvi). „Žilová trombóza je ochorenie, ktoré nikoho ‚nediskriminuje‘ a vybrať si môže každého z nás. Dôležité je vedieť, kedy môžeme byť ohrození a komunikovať o tom so svojím lekárom. Všeobecne sa za vysoké riziko považuje dlhodobý pobyt v nemocnici s upútaním na lôžko, chirurgický zákrok, napríklad  operácia bedrového kĺbu alebo kolena, onkologické ochorenie, predovšetkým ak je spojené aj s potrebou užívania chemoterapie, ale aj srdcové zlyhávanie“ hovorí doc. MUDr. Juraj Maďarič z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave: „Rizikom  sú však aj dlhé lety alebo dlhá cesta automobilom, ktoré sú spojené s nedostatkom pohybu, ak sa trombóza objavuje aj v blízkej rodine, ale aj užívanie medikamentov na báze estrogénu, obezita, tehotenstvo, či fajčenie.“
Zobraziť článok >
 
Slováci sú najväčšími milovníkmi hôr v únii
Každý štvrtý výlet Slovákov končí na horách. Podľa aktuálnych údajov Európskeho štatistického úradu Eurostat sú v prípade výletov na hory, ktoré trvajú jeden a viac dní, Slováci lídrami v rámci 28 krajín EÚ. Na opačnom konci rebríčka sa ocitlo Lotyšsko, tamojší obyvatelia iba v 1 % prípadov si na krátkodobejší pobyt vyberajú horskú turistiku.  V priemere si  si vyberá práve hory na krátkodobé či dlhodobejšie výlety až 13 % Európanov. Na druhom mieste za Slovákmi (25 %) sa umiestnili Rumuni (24 %), Francúzi a Taliani (obe rovnako 19 %). Krajiny ako Litva, Lotyšsko, Estónsko, Chorvátsko, Švédsko ale aj Dánsko či Veľká Británia majú najmenej nadšencov hôr. Výlety do hôr trvajú v priemere viac ako 6 nocí, pričom je paradoxom že najdlhší čas v kopcoch trávia Briti, viac ako 14 dní. Ďalej sú to Gréci (12 dní) a Estónci (11 dní). „Krátkodobejšie výlety Slovákov zhltnú viac peňazí ako napríklad Čechom. V priemere je to 420 eur za viac ako 4 noci. Dovolenka vytiahne z vrecka najviac peňazí Švajčiarom, a to až 1163 eur, najmenej Rumunom, a to v priemere 209 eur. Česi minú na dovolenke okolo 250 eur. Výdavky zahŕňajú ubytovanie, stravu v reštaurácii, dopravu či nákup suvenírov a podobne,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne. Štatistiky Eurostatu navyše ukazujú, že podiel ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť týždňovú dovolenku mimo domova, sa postupne znižuje. „Súvisí to aj so zlepšujúcou sa finančnou situáciou našich domácností za posledné roky. Súčasne platí, že Slováci financujú svoje dovolenky skôr z úspor. Samozrejme, sú klienti, ktorí si prostredníctvom spotrebných úverov financujú aj dovolenku, no nakoľko ide o bezúčelový úver, presné štatistiky o tomto neexistujú,“ dodala Buchláková.  
Zobraziť článok >
 
Ako rozpoznáte, že pijete kvalitnú kávu?
Vychutnať si dobrú kávu znamená rozpoznať tú, ktorá je naozaj kvalitná. A to si žiada trochu kumštu. Dnes sa však môžete sami naučiť ako rozpoznáte kvalitnú kávu od tej, ktoré nastojí ani za to, aby ste z k nej privoňali. Zrnková je základ Ak hovoríme o káve, tak o tej, ktorá je z klasického zrna. Instantná káva sa nedá nazvať pravou kávou a teda nie je možné ani hovoriť o jej kvalite. Z toho vyplýva, že túto kávu si hneď z nákupného zoznamu kvality vyškrtnite. Mimochodom vznikla ako káva pre vojakov v zákopoch. Takže nič do kuchyne za stôl. Pozor na zrno Už otvorenie balíčka vám napovie, či ste dobre nakúpili. Zrná by mali byť aspoň približne rovnakej veľkosti a pozor, bez olejového povlaku. Ak ste kúpili príliš olejnaté zrno, tak je káva prepražená. Taliani síce majú radšej tmavšie praženie, ale vtedy vystupuje na povrch horkosť a stierajú sa jemné citrusové príchute. Radšej preto svetlejšie a rovnomerné zrniečka. Nikdy nie mletá Môžete mať aj kvalitné zrná, ale ak ich nameliete a tak uskladníte, o kvalite už nemôže byť ani reč. Dôvod? Čerstvo pomletá káva si udržiava svoje chuťové aj aromatické vlastnosti maximálne 20 minút a to hovoríme o vysokej kvalite. Preto po týždni už nepijete žiadnu kvalitnú kávu, ak bola mletá. Krásne znie Je to paradox, ale kvalitná káva má ľahké zrno a vynikajúco znie. Ako jemné drievko. Ak sa premieľa v obale napríklad ako chia semienka v pohári, nevsadili ste na kvalitu. Každé jedno zrnko musí byť oddelené a samostatné. Žiadne viditeľné poškodenie Kvalitné kávy sú okrem toho, že majú približne rovnaké zrno, tak sú aj bez poškodení. To znamená že nemajú napríklad čierne, alebo biele škvrny, nebodaj náznaky plesne. Toto je jednoducho prvá vec, ktorá dokáže odhaliť problém nekvality. Oboznámte sa s kvalitnými kávami na: http://zdravie.eiffeloptic.sk
Zobraziť článok >
 
Takto jednoducho zlepšíte chuť čaju
Imidž úspešných sa prejavuje nielen v stresových pretekoch životom, ale aj v schopnosti život vychutnávať. So šálkou čaju v ruke, to ide akosi lepšie... Rituál čaju História čaju siaha do ďalej histórie krajiny Číny, kde sa mal prvý odvar navariť pred viac ako 5000 rokmi. V krajine vychádzajúceho slnka získal zasa na noblese a stal nielen liečivom, ale aj pochutinou a pomaly sa dostal do kategórie najobľúbenejších nápojov sveta. Vrecku zaliatemu vriacou vodou by Japonci nerozumeli. Ich čajový rituál totiž siaha až do šestnásteho storočia, kedy čajový majster Sen Nó Rikjú  položil základy tradičnej školy pitia čaju a rituálu, ktorý bol najprv doménou mužov, neskôr sa pridali aj ženy, ktoré zároveň bohatých pánov patrične rozmaznávali. Sypaný a porciovaný Na delenie by nám nestačil rozsah časopisu. V každom prípade si každý milovník tohto nápoja nájde svoj biely, čierny, čínsky, alebo exotický. Mnoho výrobcov kvalitných čajov pre zrýchlený rytmus života začalo aj porciované čaje pripravovať z kvalitných zmení. Kedysi vrecúška plnili len zvyškami najmenej kvalitných odrôd. Napriek tomu milovníci čaju hovoria tomuto vynálezu vražda magickej sily. Uzavretý neuvoľní tak potrebnú arómu ani životodarnú silu. Možno je to viac o mágii a poverách, ako skutočnom efekte, no sami poznáte rozdiel v jeho chuti pri čajovom rituáli. Najdrahší čaj sveta Všetko má svoje naj a ako v oblasti kávových zŕn, tak aj medzi čajmi existuje najdrahší kúsok. Paradoxne rovnako ako pri káve, spätý s trusom. V tomto prípade ide o čaj pestovaný na truse pandy, ktorý naštartoval An Jen-š. Výkaly tohto medvedíka sú pre jeho zloženie stravy enormne bohaté na živiny, ktoré sa premietnu aj do samotných čajových lístkov. Čaj sa pestuje na rozlohe jedného hektára a preto jeho cena za 500 gramov stojí na 2500 eurách. A to v prípade, že budete druhý v rade. Ten prvotný čajový zber, ktorý sa pokladá za najlepší a neopakovateľný, vyjde milovníka na temer 30 000 eur za pol kilogramu.  
Zobraziť článok >