Nôž: Ako si vybrať ten správny?
Nezáleží na tom, či idete vytvoriť romantickú večeru, alebo očariť okolie svojimi kuchárskymi znalosťami. Prvou vecou, ktorú budete potrebovať, je kvalitný nôž. Bez neho sa neobíde žiadny majster varešky. Dokonca o známych kuchároch sa hovorí, že majú nože dedičné ako rodinné striebro. Aj to o postavení noža veľa napovedá.
Vyberte si ten pravý
Musí vám sedieť do ruky. Iba so správne ostrým a kvalitným nožom vám pôjde práca od ruky. A pozor, nôž iba jeden určite nestačí. Pretože máme ryby, kura, syry potrebujeme vykosťovať aj krájať jemné ovocie a zeleninu. Vďaka tomu je vhodné využiť celú sadu nožov. Verte či nie, správny nôž je pri varení ten najlepší pomocník.
Klasika v podobe ocele
Oceľ je starý, ale asi ten najlepší materiál. Je chladná až chladokrvná, ale najspoľahlivejšia. Univerzálny nôž by mal mať minimálne 3 milimetre hrubú čepeľ a čo sa týka tvrdosti, čím pevnejšia, tým lepšia. Tvrdosť určuje Rockwelova stupnica s označením HC. Bežné čepele vykazujú tvrdosť 45 – 49 HC. Ak chcete skutočnú kvalitku, siahnite po hodnote 60 HC. Takýto kuchynský nôž nikdy nesklame.
Pozor na životnosť
Ani najlepšie nože netreba nechať bez starostlivosti. Práve naopak, o čo kvalitnejší nôž o to viac pozornosti vyžaduje. Preto nikdy nože nenechávajte len tak ležať v zásuvke. Zaslúžia si buď magnetickú podložku, alebo stojan na nože. Ten vynikajúco nielen slúži, ale je veľmi zaujímavým doplnkom v kuchyni.
Využívajte nože správne
Základom je, aby sa chlap naučil aj trochu kulinárskeho umenia. Používať nože správne je nutné minimum. Vrúbkované na mrazenú zeleninu, alebo chlieb, tlstá oceľ pretne aj kosť v kurati, alebo nožík na ovocie, ktorý šúpe tak precízne, že každú ženu očaríte zručnosťou. Navyše jednou zo správnych ciest, ako s nožmi narábať, je výhodne ich kúpiť. Často platí, že sada nožov je výhodnejšia, ako dokupovanie po jednom.