3 vynikajúce superpotraviny, ktoré posilnia Vaše zdravie
Poznáte superpotraviny? Pojmom superpotraviny sa označujú unikátne potraviny, ktoré obsahujú veľmi vysoké množstvo výživových látok, prospešných pre ľudský organizmus.
Medzi tieto zázračné superpotraviny patria predovšetkým niektoré miestne i cudzokrajné druhy ovocia a zeleniny (čučoriedky, avokádo, kapusta, brokolica), ryby obsahujúce nízke množstvo tuku (tuniak, losos), chudé mäso (morčacie), niektoré druhy olejov (kokosový olej), orechy (vlašské orechy), strukoviny (cícer), med a iné.
V ostatnom období získavajú popularitu tzv. zelené superpotraviny, medzi ktorými vyniká sušená riasa chlorella, prášok z mladého jačmeňa alebo zdraviu prospešná riasa (sinica) spirulina.
Superpotravinami sú i najrôznejšie drobné semienka, ktoré i napriek svojim nepatrným rozmerom majú extrémne pozitívne účinky na ľudské zdravie. Patria sem napríklad semienka chia alebo quinoa.
Urobte niečo pre svoje zdravie a obohaťte svoje stravovanie o superpotraviny, ochránite tak Vaše telo pred rôznym ochoreniami, posilníte imunitný systém a načerpáte energiu potrebnú pre správne fungovanie celého organizmu.
1. Čučoriedky
Plody čučoriedok - malé tmavomodré guľôčky - majú vysoký obsah vitamínu C, karoténu, trieslovín a antioxidantov, ktoré pôsobia proti škodlivým voľným radikálom v tele. Svojím pôsobením ochraňujú organizmus pred infekciami, posilňujú imunitu, sú účinné pri črevných problémoch, znižujú hladinu cholesterolu, pôsobia protizápalovo, majú dezinfekčný účinok a priaznivo pôsobia na oči.
Čučoriedky sú vynikajúcou prísadou do ovocných šalátov a pohárov, na prípravu domácej zmrzliny, do džemov, marmelád a sirupov, možno ich dobre mraziť i sušiť. Najideálnejší spôsob je jesť ich v čerstvom, prirodzenom stave.
2. Med
Med, často označovaný ako potravina 21. storočia, obsahuje dôležité minerálne látky, ako sú horčík, železo, vápnik, draslík a fosfor, je bohatý na aminokyseliny a vitamíny typu C, B a A. Súčasťou obsahu medu sú i sacharidy, ktoré ľudskému organizmu dodávajú okamžitú energiu. Med nám pomôže pri bakteriálnych infekciách, pôsobí v tele ako prírodné antibiotikum, lieči choroby dýchacích ciest, žlčníka a pečene, znižuje tlak a má pozitívne účinky na mozog.
Použitie medu je pestré, môžete ním dosládzať nápoje namiesto cukru, jesť ho samotný s pečivom či chlebom, alebo si ním dosladiť napríklad obľúbené müsli s jogurtom.
3. Quinoa (čítaj kínoa)
Semienka Quinoa sú vlastne plody obilniny mrlíka čílskeho, ľudovo zvaného indiánska pšenica. Quinoa, pochádzajúca z Južnej Ameriky, sa stala veľmi známou i vďaka skutočnosti, že si na nej pochutnávajú i kozmonauti, ktorí vo vesmírnom priestore potrebujú naozaj kvalitnú stravu. A niet divu, mrlík čílsky má vysoký obsah bielkovín, minerálnych látok, vitamínov, esenciálnych aminokyselín, vlákniny a lyzínu. Pre svoj nízky obsah tukov je to vyhľadávaná potravina u ľudí chorých na cukrovku, ako aj u tých, ktorí sa snažia schudnúť. Je vhodná i pri bezlepkovej diéte, neobsahuje lepok. Oceňujú ju i vegetariáni, pretože bielkoviny v nej obsiahnuté kompenzujú proteíny inak získavané z mäsitej stravy. Pravidelná konzumácia semienok Quinoa napomáha znižovať krvný tlak, dodáva energiu fyzicky i psychicky vyčerpaným ľuďom, preventívne pôsobí proti kardiovaskulárnym ochoreniam.
Semienka Quinoa sú ideálnym doplnkom do šalátov a kaší, dajú sa použiť na zahustenie pokrmov alebo ako samostatná príloha.