EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.SK Pre mužov Pre ženy Zľavy a akcie

Viete si vychutnať šapanské najlepšie?

Publikované od Majk

Barbar by povedal, že ide iba o drahý vzduch vo fľaši. Lenže Champagne nie len víno, kúsok zeme vo Francúzsku, na ktorom sa rodí odroda, pred ktorou sa skláňajú vinári z celého sveta. Je to kus filozofie, roky poctivej driny a cieľavedomého podnikania. Naplno ho vedia oceniť len tí, čo patria do klubu ľudí, vychutnávajúcich úspech ako vlastný tak, bez závisti aj ten cudzí.

Svätá trojica

Na výrobu šumivých vín, ktoré možno považovať za šampanské a nie sekt, sa používajú len tri luxusné odrody Pinot Meunier, Pinot Noir a Chardonnay. Dnes sa nám oblasť Champagne spája s bublinkami, no tieto skvostné odrody sa vo viniciach pestovali už omnoho skôr, ako sa vymyslel princíp šumivého vína. História Champagne siaha do roku 79, kedy toto územie Rimania označili za vhodné na pestovanie revy. Podľa tradície mních Dom Pérignon objavil tajomstvo bubliniek vo víne. Tvorili sa v ňom prirodzenou cestou a v snahe dostať ich z neho začal históriu klasickej výroby šampanského. Tento príbeh sa odohral v  Reims, najznámejšom meste oblasti Champagne, vzdialeného asi 150 km od Paríža. Tečú z neho najväčšie objemy vína a hneď po ňom nasleduje mestečko Epernay.

Kvalita zdokonalená rokmi

Hoci sa na začiatku bublinky vo víne považovali za nežiaduce, rokmi sa ich kultivácia zdokonalila na žiarivé vína plné živých bubliniek. Za približne 200 rokov sa príprava vyšperkovala do dokonalosti a dnes ju korunujú tri postupy. Liqueur de tirage, alebo tirážny likér, je presná zmes základu cukrov a kvasníc, ktorá dáva vínu podhubie a v konečnom dôsledku aj silu. Degorgement - odkalovanie je najmarkantnejší znak šampanského, keď sa kal odstraňuje z fľaše priamo vypustením cez hrdlo. Počas ôsmich týždňov sa fľaše obrátené dole hlavou pravidelne otáčajú. Fáza liqueur d'expedition je čas pridávania takzvaného expedičného likéru. Cukru, melasy a rôznych látok, ktoré zjemňujú, alebo vylepšujú samotnú chuť nápoja do jeho fenomenálnej podoby. Šampanské by sa malo podávať pri teplote 9 stupňov Celzia.

Teplomery, poháre aj stojany na Šampanské nájdete na: http://darceky.eiffeloptic.sk