EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.SK Pre mužov Pre ženy Zľavy a akcie

Priplatíme si aj za mäso. Prečo?

Publikované od Majk

V súčasnosti sa totižto začína meniť lacná bravčovina na drahú. Ceny bravčového mäsa totižto na svetových burzách dosahujú rekordné hodnoty. Ceny smerom nahor vytlačil africký mor ošípaných v Číne. Po vypuknutí moru došlo k výraznému znižovaniu stavov čínskych ošípaných, čím sa znížila jeho ponuka na trhu. Nedostatok bravčového mäsa v Číne spôsobil zvýšený dopyt z tejto krajiny po bravčovom z Únie, a to zatlačilo na cenu bravčového mäsa na európskych burzách. Keďže naša produkcia nepokrýva domáci dopyt, ale musíme aj dovážať, tak sa tento burzový nárast prejaví v blízkej dobe aj na vyšších cenovkách v našich obchodoch. Okrem toho z našej produkcie vyvážame bravčové aj do susedných krajín.

Zatiaľ ale evidujeme zdraženie len pri niektorých druhoch bravčového mäsa – bravčová krkovička bez kosti si medziročne pripísala viac ako 15 % a v prípade údenej krkovičky išli ceny nahor o 7,5 %. Pri ostatných druhoch bravčového zatiaľ výraznejší nárast nevidíme, dokonca cena za bravčové stehno a pliecko bez kosti klesla o viac ako -4 %. Avšak očakávame, že na aprílových, resp. májových cenách sa tento nedostatok bravčoviny na svetových trhoch prejaví aj u nás o niečo výraznejšie. V prípade výraznejšieho rastu cien bravčového môžu ľudia uprednostniť iné druhy mäsa, ako napríklad kuracie, morčacie či hovädzie, kde v dôsledku zvýšeného dopytu môže ísť cena taktiež nahor.