Pozor na negatíva horúceho čaju

Ak pijete príliš horúci čaj. Majte sa na pozore Nie vždy to môže byť dobré pre vaše zdravie.
Iba tak, aby zahrial
Najmä počas zimy si radi vychutnávame horúce nápoje. No pravda je taká, že ich teplota by nemala byť príliš horúca. Lepšie, ak je vlažná. Čaj by ste mali piť pri teplote, ktorý vás nepáli. To znamená, že si nepotrebujete tekutinu výrazne fúkať. Ak cítite príjemnú teplotu, čaj je pripravený na servírovanie.
Následky horúčosti
Ak pijete príliš horúci čaj, nemá to dobý vplyv na vnútorné prostredie vášho organizmu. V prvom rade si môžete poškodiť jazyk, hrtan, celé ústa. Popáleniny môžu vnikať po celom tráviacom trakte, čo rozhodne nie je zdravé, ani príjemné. Ak sa popálite čajom pár ráz za život, váš organizmus to ľahko vykryje. No ak si budete takýto horúci kúpeľ vnútorného prostredia dávať denne, môžu vnikať nepríjemné chronické bolesti, niekedy aj rakovina.
Čaj ani horúcou vodou nezalievajte
Iba vtedy, ak ide o čierny, alebo bylinkový čaj. Zelené čaje je nutné zalievať teplotou okolo 80 stupňov Celzia a biele až niekde pri teplote 60. Čaj si môžete vychutnať aj studený. N pozor, v takomto prípade je nutné čaj už pripravovať za studena. To znamená lúhovať ho v studenej vode. Vychladnutý čaj totiž už stráca svoje pozitívne účinky.