Tyto webové stránky přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty a také analyzujeme vaše chování na webu, abychom mohli zlepšovat naše služby nebo pro vás připravovat služby nové. Toho docilujeme užíváním souborů cookies a dalších síťových identifikátorů, které mohou obsahovat osobní údaje. My a partneři máme k těmto údajům na vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjádříte svůj souhlas s užitím souborů cookies a s užitím a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech našich partnerů. Nastavení cookies, personalizace a reklamy si můžete změnit kliknutím na tlačítko „Upravit“. Více informací o zpracování údajů a našich partnerech naleznete na této stránce.
EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.SK Pre mužov Pre ženy Zľavy a akcie

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Legendárny zapaľovač, ktorý by mal vlastniť každý muž
Zapaľovače značky Zippo nie sú len praktickým pomocníkom - sú aj módnym doplnkom, ktorý by nemal chýbať žiadnemu pravému mužovi. Zippo je kovový zapaľovač vyrábaný americkou spoločnosťou Zippo Manufacturing Company sídliacou v Pensylvánii. Predáva sa celosvetovo v rôznych podobách už vyše 70 rokov. Spoločnosť založil George G. Blaisdell v roku 1932 a už začiatkom roka 1933 bol vyrobený prvý zapaľovač. Názov "zippo" je odvodený od anglického slova "zipper", čo znamená zips - Blaisdell mal rád ako to slovo znie a "zippo" sa mu zdalo byť modernejšie. V roku 1936 si nechal zapaľovač patentovať. O pár rokov na to, počas druhej svetovej vojny, popularita Zippa prudko vzrástla. Všetka výroba zapaľovačov bola sústredená pre potreby Armády Spojených štátov. Zippo bolo vyrábané z mosadze, no kvôli nedostatku surovín sa neskôr začalo vyrábať z ocele. Po vojne sa stávalo ešte populárnejšie a používali ho rôzne spoločnosti vo svojich reklamách a prezentáciách. Za celé roky sa jeho základný mechanizmus vôbec nezmenil. Medzi jeho najznámejšie vlastnosti patrí odolnosť voči vetru. Vďaka použitému špeciálnemu palivu (predtým benzín) a dizajnu komína, dokáže plameň odolávať aj vlhkejšiemu počasiu. Plameň však nepochádza priamo z paliva - v zapaľovači sa nachádza knôt nasiaknutý palivom. Pri zatvorení zapaľovača teda nedôjde k nijakému uzatvoreniu prívodu paliva. Zvuk otvárania a zatvárania poklopu je jeden z najcharakteristickejších znakov tohto zapaľovača; spôsobuje hlasné cvaknutie. Firma Zippo taktiež poskytuje originálne doplnky na výmenu k zapaľovaču - palivo, kamienky a knôt. Spoločnosť taktiež garantuje doživotnú záruku na všetky svoje zapaľovače. Ak sa v nich čokoľvek pokazí, spoločnosť to priamo vo svojej továrni opraví a ak to nie je možné opraviť, zákazník dostane nový zapaľovač. Zaujímavosťou je tiež to, že každý Zippo zapaľovač vyrobený po roku 2001 je na spodku označený písmenom od A po L, ktoré označuje mesiac, v ktorom bol zapaľovač vyrobený - A = január, L = december. Dvojčísle označuje presný rok výroby. Všeobecne platí, že čím starší Zippo vlastníte, tým väčšiu má hodnotu. Originálne a hodnotné Zippo zapaľovače nájdete aj v našej ponuke. Spravte radosť sebe alebo svojim blízkym a venujte im dar, na ktorý sa nezabúda.
Zobraziť článok >
 
Poznáte najšpinavšie miesto v domácnosti? Chytáte ho každý deň!
Zo záchodov misy by ste sa určite nenajedli, ani ju prstami nepoláskali. Pritom existuje omnoho špinavšie miesto a neváhate ho každý deň doslova  pohládzať, jesť pri ňom, či dokonca priamo bez umytia rúk po strete s infikovanou zónou zamierite do kuchyne. Klávesnica má omnoho viac mikróbov a baktérií ako čokoľvek iné v domácnosti. Fuj klávesnica! Tento článok radšej nečítajte, pretože pravdepodobne tak robíte za počítačom a vo vašej blízkosti je klávesnica, ktorá je znečistenejšia asi 400x viac ako záchod v domácnosti. Podľa 24 hodinového monitoringu, na ktorý sa podujali dobrovoľníci vyšlo, že klávesnica má v sebe priemerne 7 500 rôznych mikroorganizmov. Je to fakt nechutné. Dôvodov je niekoľko: Jeme nad ňou a omrvinky klesajú do vnútra. Naša koža padá medzi klávesy Tlačidlá sú mastné od našich rúk Má ideálnu teplotu na množenie Takmer nikdy ju nečistíme Organizmy všade Ak by ste a pozreli na klávesnicu zariadením, ktoré vníma mikróby, žiarila by ako skládka s toxickým odpadom. No a problémom je, že len čo sa jej dotknete, roznášate mikróby všade. Áno, aj na ten keksík, čo práve chrúmete. Pozor na kýchanie Ak dokonca klávesnicu s niekým zdieľate a on práve nie je najzdravší, veľmi ľahko za klávesnicou od neho chytíte vírus, ktorú tu dokáže istý čas prežiť. Zdá sa, že za počítačom tak môžete dostať vírus aj vy, nielen súbory. Skúste čistenie Dokáže eliminovať toto nechutné prostredie. Klávesnicu odpojte a poriadne vyklepte. Uvidíte, čo všetko z nej vypadne. Následne ju umyte vlhkou handričkou, môžete použiť aj špeciálnu čistiacu hmotu na klávesnice. Takto aspoň čiastočne eliminujete podiel baktérií aj zdroj chorôb. Pre viac dobrých tipov do domácnosti navštívte: http://darceky.eiffeloptic.sk
Zobraziť článok >
 
Zaobídeme skôr bez chleba ako bez alkoholu
 Bratislava, 17. apríla 2019 - Slovákov sme sa opýtali, čo u nich doma, na veľkonočnom stole, nesmie chýbať. Okrem tradičných jedál sú to aj drinky. Respondenti ich spomínali dokonca častejšie ako chlieb, či vianočku. Napriek tomu, v rámci Európskej únie nepatríme medzi lídrov v týždennej konzumácii alkoholu. Takmer polovica Slovákov vníma Veľkú noc ako kresťanské sviatky a viac ako štvrtina našincov skôr ako sviatky jari. V každom prípade, spája sa nám s ňou tradícia šibania, oblievania a stretávania sa s najbližšími. Tieto zvyky idú ruka v ruke s tradíciou bohatého pohostenia veľkonočnými špecialitami, ako aj alkoholickými prípitkami. Pri tejto príležitosti sme sa pozreli na konzumáciu alkoholu a cigariet doma, aj v ostatných krajinách Európskej únie. Podľa údajov Eurostatu tu existujú veľké rozdiely tak medzi pohlaviami, ako aj medzi jednotlivými členskými štátmi. Alkoholické nápoje chutia viac mužom. „V rámci EÚ ich konzumuje každý týždeň, ale nie na dennej báze, až 38 % chlapov a 23 % žien starších ako 18 rokov. Spomedzi krajín Únie sa podiely mužov pohybujú od 21 % v Lotyšsku do 52 % v Spojenom kráľovstve a žien od 5 % v Rumunsku a Litve do 40 % v Spojenom kráľovstve,“ uvádza Jana Glasová, analytička Poštovej banky. Slovensko sa v rámci tohto prieskumu umiestnilo medzi krajinami s nižšou týždennou konzumáciou alkoholu. Drink si každý týždeň dopraje 25,8 % mužov a 7,6 % žien. Medzi lídrov v tomto rebríčku, po Británii, patrí Írsko, Dánsko, Luxembursko, Švédsko a Nemecko, ale aj Česká republika (47,4 % mužov, 24,4 % žien).
Zobraziť článok >
 
Call of Duty ako volanie krvi
Povedzme si to na rovinu. Call of Duty: Advanced Warfare nie je žiadna novinka. Na rodnom liste má napísaný rok 2014, ale je to chuťovka. Pripomína nám starú dobrú pesničku, ktorú si chcete jednoducho v istých obdobiach života pustiť zas a znova. A presne taká je hra Call of Duty: Advanced Warfare. Dokážete ju oceniť zas a znova aj po rokoch a to z viacerých dôvodov. Predbehla súčasníkov Séria Call of Duty sa po kritike vydania Ghost postavila k pokračovaniu najslávnejšej bojovej ságy čelom. Vývoj prebrala Sledgehammer games a maznala sa s finálnou podobou tri roky, čo bolo na hre okamžite cítiť. Tým, že v roku 2014 predbehla svojich súčasníkov, ako graficky tak aj hrateľnosťou, aj dnes ju dokonale oceníte na svojom stroji. Užijete si plus – mínus sedem hodín akcie. Ak nebudete sedieť s džoistikom ako prikovaní, pokojne s hrou strávite aj celé Vianoce. A je sa skutočne na čo tešiť. Výbuchy, akcie a novinky Príbeh celej hry je vsadený do budúcnosti. Prichádza rok 2054 a s ním aj rozbroje, ako inak so Severnou a Južnou Kóreou. Tentoraz však stojíte v pozícii supervojaka s vylepšeným kostýmom a razíte si cestu za spravodlivosťou. Perličkou celej hry je aj angažovanie Kevina Spaceyho. Zohráva svoju nezastupiteľnú úlohu, no ak chcete vedieť akú, nebudete spojlovať, zahrajte sa sami. Hra je vynikajúco spracovaná, materiály aj prostredie a nasvietenie pôsobia realisticky. Jednoducho je to hra so všetkým, čo od bojovky čakáte, aby ste si ju užili. Skvelé počítačové hry aj na herné konzoly si kúpite TU: http://hry.eiffeloptic.sk/
Zobraziť článok >
 
Prichádza daňová povinnosť. Zaplatiť netreba do konca marca
31. marec je už tradične spojený s daňovým priznaním. Tento rok však posledný marcový deň vychádza na víkend. A to znamená, že termín zaplatenia dane sa posúva. Dane sa platia na poslednú chvíľu Vlastne na poslednú chvíľu robíme mnoho vecí a tak aj platenie daní nepatrí k tomu, čo riešime skôr. Bez ohľadu na to, či ide o zamestnancov, živnostníkov alebo firmy, väčšina z nich platí dane na poslednú chvíľu. No už nie v tak výraznej miere ako v minulosti. Z údajov ČSOB o platbách vyplýva, že takmer dve tretiny (64%) fyzických osôb zaplatili vlani vyrubenú daň z podnikania alebo prenájmu počas posledných piatich marcových dní. Pre porovnanie, v roku 2016 si podanie priznania nechali na posledné dni až tri štvrtiny  (72%) daňovníkov.   „Z našich údajov o platbách vyplýva, že vlani platili daňovníci dane v o niečo väčšom predstihu, a to nielen v prípade spomínaných fyzických osôb, ale aj právnických osôb. Počas posledných piatich marcových dní tak urobilo 71% subjektov, zatiaľ čo rok predtým to bolo až 80% z nich. Na úplne posledný deň, 31. marec, si túto povinnosť nechalo 22% subjektov, oproti 28% v roku 2016,“ vysvetľuje hovorkyňa ĆSOB Anna Jamborová. Tento rok je výnimočný Pri platení nie je dôležité kedy peniaze posielate, ale kedy sú pripísané na účet finančnej správy. Aby boli dane zaplatené včas, rozhoduje dátum, kedy sú peniaze z účtu odpísané. „Daňovníci môžu zadať platbu v posledný možný deň, a to 3. apríla 2018 priamo v pobočke do 15:00 hod.  Prostriedky z účtu im budú v ten istý deň aj odpísané, a deň na to pripísané na účet Finančnej správy SR,“ približuje Jamborová. Ak hľadáte príručky k daniam a odvodom, všetko podstatné nájdete na: https://knihy.eiffeloptic.sk/
Zobraziť článok >
 
Páni, pri výbere outfitu si dajte pozor na tieto 4 najčastejšie chyby
Je prirodzené, že nielen ženy, ale rovnako tak aj muži chcú jednoducho vyzerať dobre.  Toto sú však 4 chyby, ktorých sa muži pri obliekaní dopúšťajú najčastejšie. Ak sa im vyvarujete, stane sa z vás pravý elegán.  #1 Dĺžka rukávov košele V tomto prípade platí prísne pravidlo, že ak máte oblečenú košeľu s dlhými rukávmi, v žiadnom prípade nesmie prekrývať vaše hodinky. Len rukávu by teda mal končiť tesne nad remienkom vašich hodiniek.  #2 Tričká s obrázkami Pri výbere tričiek zas platí zlaté pravidlo jednoduchosti. To znamená, že akékoľvek tričko na vás bude vyzerať najlepšie vtedy, ak bude jednofarebné, prípadne len s jemným vzorom a nebudú na ňom žiadne výrazné obrázky či potlače.  #3 Nosenie trakov Traky sú čoraz populárnejším mužským doplnkom a my len musíme súhlasiť s tým, že pánom naozaj veľmi pristanú. Pri ich nosení si však dajte pozor na jednu zásadnú vec - ak si dáte traky, v žiadnom prípade si nesmiete dať opasok.  #4 Nesprávna veľkosť košele Pri výbere košele venujte zvýšenú pozornosť tomu, či vám je naozaj dobrá. Sledujte pritom predovšetkým gombíky, je obrovským faux-pas, ak pri tom, ako sa posadíte pôsobia dojmom, že každú chvíľu povolia. V takom prípade určite siahnite po väčšom čísle.  Pestrý výber oblečenia nájdete v našom e-shope moda.eiffeloptic.sk.
Zobraziť článok >
 
Tajné tipy na vynikajúci praženicu a volské oko
Pripraviť si dobú praženicu, alebo volské oko nie je tak jednoduchá záležitosť, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Aj s vajcami to treba vedieť a chlapi by minimálne túto oblasť kuchyne mali mať dokonale pod palcom. Preto sa poďme naučiť, ak ona ne. Krásne tekuté žĺko Často je zložité pri príprave volského oka odhadnúť, ako docieliť kvalitne upravené bielko, ale fajnovo tekuté, ale teplé žĺtko. Mimochodom práve tekutejšie žĺtko sa ľahšie strávi a je to čistá energia pre sval. Poznajú to všetci chlapi, ktorí sú vo fáze budovania svalovej hmoty. Preto máme jednoduchý trik. Problém je v oleji. Pripravte si zmes oleja a vody. Napríklad na dve vajcia budú stačiť dve polievkové lyžice oleja a dve polievkové lyžice vody. Nechajte emulziu rozohriať, vyklepnite vajíčka a uvidíte, že žĺtok zostane krásne tekutý. Luxusná praženica Pripečená, alebo príliš riedka? Spravte si ju krásne nadýchanú a vláčnu, ako z luxusnej parížskej reštaurácie. Vajcia si vyklepnite do šálky, rozmiešajte a pridajte približne pol lyžičky kukuričného škrobu na jednu porciu. Vďaka tomu sa praženica na panvici nebude pripaľovať a bude krásne nadýchaná a vy si aj v ústach užijete tento jedinečný tip majstrov šéfkuchárov. Hrnčeky, lyžičky aj panvice na prípravu skvelej praženice nájdete na: http://darceky.eiffeloptic.sk
Zobraziť článok >
 
Čo sa stane s telom, ak si prestaneme utierať zadok?
To je otázka. Ale oprávnená. Veď to nerobia psy, mačky, dokonca ani opice. Prakticky v celej živočíšnej ríši si zadok utiera iba človek. Nie je to trochu podozrivé? Čo by sa nám však stalo, ak by sme s týmto rituálom nadobro skončili. V princípe nič Ale to by ste museli dodržiavať základy správnej životosprávy. Možno to poznáte, niekedy si utriete zadok po dobrej potrebe a nič. Čistý a prakticky voňavý. Vtedy by sa nič nestalo, ak by ste sa aj neutreli. No háčik je v tom, že nemáme správnu životosprávu a preto niekedy nejde všetko tak hladko. Arabi papier nepoužívajú Áno, Arabi si skutočne zadok neutierajú a žijú. Ale si ho umývajú. Ľavou rukou, preto sa ňou prirodzene podľa bontónu nejedáva. Takže umývanie plnohodnotne nahradí papier, no nie vždy je to pohodlné čistiť si zadok práve holou rukou. Kašlete na všetko? Ak skúsite prežiť bez akejkoľvek očisty a budete sa snažiť navrátiť k prírode, tak zabudnite, že to bude pohodlné. Človek si zadok utiera asi odvtedy čo je na svete, pretože skrátka je iný ako všetko živé na zemi. Ak by ste ignorovali utieranie zadku, začne to najprv svrbením, pálením, podráždením pokožky. Potom rátajte s vredmi a krvácajúcimi ranami. Poriadnymi infekciami, ktoré môžu vyústiť až do fistuly, teda normálnej diery v okolí zadku spôsobenej infekciou. A to nehovoríme o hemoroidoch ako vínne strapce. Toto čaká človeka, ak rezignuje na utieranie zadku. Je to jasné, príroda nikde spravila chybu, keď nás ako jediných odsúdila na túto činnosť. Ale zdá sa, že s tým už nič nenarobíme. Na druhej strane, počas utierania si môžete napríklad zahrať na záchode aj golf. Skúste to, ranné sedenie bude zábavnejšie. Parádne veci do záchoda nájdete na: http://darceky.eiffeloptic.sk
Zobraziť článok >
 
VIDEO: ARKAIM – ruský Stonehenge. Tajomstvo objavené len prednedávnom!
Aj vo svete, kde sa zdá, že už je všetko objavené, dokážu vedci raz za čas prekvapiť správou, ktorá dokáže  našu predstavu o svete obrátiť doslova naruby. To sa stalo presne pre 29 rokmi, keď archeológovia na južnom Urale objavili stavby staršie ako Rím, alebo Trója. Neznáma civilizácia Oblasť Arkaim je dnes v Rusku tak známa najmä tajomstvami. Objav opevnení, ktoré až náramne pripomínajú Stonehenge dodnes nedajú spávať dobrodruhom, hľadačom tajomstiev, ale ani vedcom. Už dnes je z vykopávok a rekonštrukcií známe, že sa v oblasti vyskytovala neznáma civilizácia, o ktorej vieme len neskutočne málo informácii, no zjavne bola na veľmi vyspelej úrovni. Najzaujímavejšie sú pevnosti, ktoré tvorili sústredené kruhy, v ktorých boli obydlia. Okolo pevnosti bol vyhĺbený žľab s hĺbkou 1,5 až 25 metra pravdepodobne napustený vodou. Zrod Zorosatrizmu Dnes sa diskutuje o možnosti, že práve Arkaim sa stal aj miestom, kde vznikol Zoroastrizmus, náboženstvo, ktoré je dnes síce považované a indo-iránske, ale je možné, že Arkaim nakoniec bude prepisovať históriu. Jeho korene na Urale podporuje aj figúrka muža pozerajúceho do neba, ktorý sa stal symbol doteraz nám neznámeho ľudu. 4000 rokov do minulosti Dnes je už značne zložité pozrieť sa na to, ako žili ľudia pred 4000 rokmi. Na tento vek sa totiž odhaduje stavba Arkainu. Je však jasné, že už v tej dobe tu žila civilizácia, ktoré tvorila obydlia, šperky, mala náboženská rituály a možno bola podstatne vyspelejšou, ako sa zdalo. Pretože pozrime sa na to pragmaticky. Čo zostane z našich stavieb o 4000 rokov? Možno ani toľko ako z Arkainu, na ktorý sa dnes upierajú oči histórie v nádeji, že možno sa budú prepisovať dejiny. Zaujímavosťou je aj výskyt podobných stavieb po celom okolí. Nielen priamo v Arkaine. Pravdu sa už možno nikdy nedozvieme, ale jedno je isté. Svet bol v minulosti omnoho zaujímavejší, ako sme si mysleli.   Viac tajomstiev odhaľujú aj knihy o záhadách
Zobraziť článok >
 
Dôvody, pre ktoré by ste mali piť kávu
Patríte tiež k milovníkom kávy? Určite sa tejto „závislosti“ nevzdávajte! Ráno vám dodá potrebnú dávku pozitívnej energie Mnoho ľudí si svoje ráno bez kávy nedokáže ani len predstaviť. Káva vás nielenže nakopne dávkou energie, ktorú budete na štart do nového, úspešného dňa potrebovať, ale môže sa stať aj súčasťou vášho každodenného ranného rituálu. Znamená to, že pozitívne vás naladí už len jej samotná príprava a vôňa šíriaca sa vašou kuchyňou. Pôsobí prevenčne proti viacerým ochoreniam Je dokázané, že pravidelné pitie kávy vás dokáže ochrániť pred ochoreniami ako rakovina, ateroskleróza, ochorenia ciev a srdca, Alzeheimerova choroba, Parkinsonova choroba, či cukrovka. Poddajte sa preto tejto príjemnej prevenčnej technike. Káva vám dokáže zlepšiť náladu Pokiaľ odhadnete správne množstvo kávy, ktoré vášmu organizmu vyhovuje, jej pitím si dokážete navodiť lepšiu náladu a pocit duševnej pohody. Káva navyše dokáže zlepšiť vašu schopnosť sústrediť sa a celkovo zlepšiť vašu pozornosť. Pokojne si ju doprajte nielen pred očakávaným duševným výkonom, ale aj pred výkonom fyzickým - napr. pred cvičením. Dokáže vás správne „nabudiť“. Už jedna šálka kávy tiež dokáže buď zmierniť, alebo úplne odstrániť nepríjemné bolesti hlavy. Koľko kávy si denne dopriať? Odporúčaná denná dávka kofeínu by preto, aby bola zdraviu prospešnou, nie zdraviu škodlivou, nemala presiahnuť hodnotu 450 mg, čo predstavuje 3 - 5 šálok denne. Závisí to od toho, ako „silnú“ kávu si radi doprajete.  Širokú ponuku kvalitných káv zo všetkých kútov sveta nájdete aj v našej ponuke. 
Zobraziť článok >
 
Školáci sa viac vzdelávajú
Posúdiť výhodnosť účtu alebo sporenia, osvojiť si finančné pojmy ako úrok, debetná či kreditná karta, schopnosť vytvoriť si rezervu a správne nakladať so svojimi financiami by mali patriť medzi základné znalosti každého z nás, ale nie je tomu tak. Poštová banka preto v polovici októbra minulého roku vyhlásila grant Nápad pre školy. Uchádzať sa oň mohli základné a stredné školy, pedagógovia a žiaci s projektom na zlepšenie výučby finančnej gramotnosti, ktorá patrí medzi základné zručnosti, potrebné na prežitie v modernom svete. Počas troch mesiacov sa doň prihlásilo takmer 80 škôl. Zo stredných škôl boli najúspešnejšie Stredná odborná škola v Košiciach, Stredná odborná škola masmediálnych a informačných štúdií v Bratislave a Spojená škola internátna pre žiakov zo zrakovým postihnutím v Levoči. Spomedzi základných škôl uspeli ZŠ Holubyho v Piešťanoch, ZŠ v Pečovskej Novej Vsi a ZŠ v Partizánskom. Ďalšie dve školy, základná v Pribete a obchodná v Žiline, zase získali najviac hlasov verejnosti a takisto si podelia niekoľko tisíc eur.  Zapojené školy navrhli vyučovanie finančnej gramotnosti prostredníctvom divadelných scénok, rozprávkových postáv, ale aj interaktívnych hier, ktoré budú žiakov sprevádzať svetom peňazí. Inšpiratívna bola i myšlienka založenia podniku v podobe školského klubu a kaviarne v jednom, ktorý by si študenti viedli sami. Zmenu v systéme vzdelávania v našich školách by mohol vyvolať aj projekt interaktívnej peňaženky, ktorú by žiaci spravovali prostredníctvom mobilnej aplikácie a okrem riadenia vlastných financií by sa tak priučili aj základom programovania.
Zobraziť článok >
 
Ako šetrin na energii
„Zvýšenie teploty v byte o 1 stupeň Celzia znamená zvýšenie nákladov na teplo až o 6%. Pri neúmernom vykúrení miestnosti napríklad o 3 stupne Celzia stúpnu náklady na teplo v nej až o 18%, čo je už značný nárast. Dôležité je, aby spotrebitelia o tejto priamej úmere vedeli a zariadili sa podľa toho,“ povedal Stanislav Janiš, predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT). Ak chcete šetriť dodržiavajte tieto zásady: Využívať na radiátoroch termostatické ventily, ktoré udržiavajú teplotu v miestnosti podľa ich nastavenia. Jednotlivé miestnosti vykurovať podľa účelu a potreby             Nastaviť termostatickú hlavicu na regulačný stupeň, ktorý zabezpečí optimálnu teplotu v miestnosti: obývacie izby a detské izby 21°C; kuchyňa 20°C; spálňa 19°C.             V miestnostiach, v ktorých sa dlhodobo nikto nezdržiava, znížiť teplotu.             Znížiť teplotu v nočných hodinách vo všetkých miestnostiach.             V byte chodiť primerane oblečený, aby nás príliš ľahké oblečenie neviedlo k zvyšovaniu teploty radiátorom. Nikdy nevypínať kúrenie úplne. Vykúriť po celodennom odstavení kúrenia miestnosť na normálnu teplotu, je omnoho nákladnejšie. Nezakrývať radiátory (pohovkami, záclonami, závesmi apod.), obmedzuje to prúdenie tepla v miestnosti. Utesniť okná, balkónové aj vstupné dvere, aby nevznikali úniky tepla. Správne vetrať - nárazovo 3 až 5 minút. Využívať vznikajúce teplo pri pečení, varení, žehlení, z domácich spotrebičov (tzv. vnútorné tepelné zisky). Toto môže pri správnom nastavení termostatickej hlavice ušetriť značnú časť nákladov na vykurovanie. Využívať vonkajšie tepelné zisky zo slnka - počas slnečných dní odtiahnuť rolety, žalúzie či závesy, aby slnečné svetlo prenikalo do miestnosti. Sledovať svoju spotrebu, čo je prvý krok k dosiahnutiu úspor. Na umývanie riadu používať šetrnú umývačku riadu. Zvážiť, na ktoré činnosti by mohla stačiť aj chladnejšia voda.  
Zobraziť článok >
 
Hodinky cez leto. Venujte im viac pozornosti!
Aj tie najkvalitnejšie hodinky vie zničiť nepozorné zaobchádzanie. V lete je nutné poznať niekoľko zásad, ktoré im podstatne predĺžia život. Pozor na pierok Vie poškriabať aj tie najpevnejšie sklíčka. Vyvarujte sa preto používaniu na pláži a zahrabávania rúk do piesku. Hodinky môže poškodiť napríklad aj umiestnenie vo vrecku, kde sa dostane piesok. Neustálym trením môže zanechať ryhu na skle, či konštrukcii. Do slanej vody nie Aj pri vodotesných hodinkách máte upozornenie, že vodotesnosť sa meria v sladkej vode. Slaná má iné zloženie a hodinkám neprospieva. Nič sa v princípe nestane, ak zabudnete že ich máte na ruke a ponoríte sa do mora, no potrebné je ich veľmi rýchlo umyť v sladkej vode a poriadne vysušiť. Pozor na pot Ak si vyberáte hodinky je vhodné myslieť na dva náramky. Jeden letný a jeden zimný. V lete je priaznivejší kov, ktorý nesaje potom.  Koža sa totiž potom napije a to nevyzerá ani nevonia po lete najlepšie. Pozor na remienok Pánske hodinyk Emporio Armani majú napríklad remienok z krokodílej kože. Je to super vychytávka, ale zabudnite, že tento kúsok odolá tomu, aby ste ho kompletne prepotili, potom sa kúpali v slanej vode a nakoniec ho nechali vysušiť na priamom slnku. Krokodília koža toho znesie naozaj veľa, ale nie je nezničiteľná. Aj remienok na koži je vhodné ošetrovať olejmi na to určenými a chrániť ho od slaného premáčania, ktoré mu neprospeje.   Kvalitné aj značkové hodinky nájdete na: http://hodinky.eiffeloptic.sk/
Zobraziť článok >
 
Nepodceňujete prevenciu zubov
Takmer 30 miliónov eur – toľko zaplatila v rokoch 2007-2017 zdravotná poisťovňa Union za zubnú starostlivosť pre svojich poistencov. Táto závratná suma zahŕňa dentálnu hygienu, zubné strojčeky pre deti, ale najmä ošetrenia zubných kazov. Tých majú Slováci neúrekom. „Zaujímavé je, že častejšie si zubné kazy nechali ošetriť ženy, ako muži. Je to v pomere 57% u žien ku 43% u mužov - nie sme si však istí, či majú ženy kazov naozaj viac alebo to sa len muži boja vŕtačky“ vysvetľuje Ingrid Dúbravová, revízna lekárka ZP Union. „Na Slovensku neexistuje celoštátny preventívny projekt ústneho zdravia, ktorý by bol organizačne aj finančne v gescii štátu“, konštatuje Igor Moravčík, prezident Slovenskej komory zubných lekárov. Jeho dlhoročná absencia aktivizovala komoru ku tvorbe Národných opatrení prevencie zubného kazu u detí, ktorý podáva konkrétne individuálne postupy u dieťaťa od narodenia do dovŕšenia 18 rokov.  Spolupráca na preventívnych aktivitách so zdravotnou poisťovňou Union a ďalšími zdravotnými poisťovňami dáva predpoklad percentuálneho zvýšenia vykonaných prevencií.   Najčastejšie sa u dospelých poistencov vyskytujú: 1, ošetrenia pokazených zubov - výplne koruniek a koreňových systémov zubov 2, liečba mäkkých zubných tkanív - afty, zápaly ďasien, ošetrenia ďasien a slizníc 3, extrakcie zubov a iné chirurgické výkony 4, odstraňovanie zubného kameňa  Najčastejšie sa u detských poistencov vyskytujú:  1, ošetrenia pokazených zubov - výplne koruniek a koreňových systémov zubov 2, extrakcie zubov a iné chirurgické výkony 3, potreba čeľustnoortopedickej liečby 4, odstraňovanie zubného kameňa Kvalitné kefky a zubné pasty kúpite na: https://krasa.eiffeloptic.sk/
Zobraziť článok >
 
Hľuzovka – diamant kuchyne
Tak nazval vzácnu odrodu hľuzovku slávny francúzsky kuchár Jean Anthelme Brillat Savarin. Spája sexi ženy, kaviár, drahé víno, luxus. Huba, za ktorú boháči neváhajú utratiť milióny  dolárov, aby sa po obede iba spokojne usmiali a povedali čašníkovi: „Chutilo!“ Najdrahšia pochúťka na svete má magické vlastnosti a kde tu ju nájde aj na našom území. Perly na tanieri Najvzácnejšia biela, potom je tu lacnejšia čierna a u nás sa v prírode vyskytuje tá najlacnejšia verzia. Ak chcete hľuzovku, pri ktorej krútia očami blahom tí najväčší gurmáni, natrieskajte si peňaženku. Nie je nič významné, ak na francúzskych trhoch za túto maškrtu zaplatíte 3000 eur za kilo! Rodia sa pod zemou a v laboratórnych podmienkach ani neškrtnú. Každý jeden kúsok, ktorý dostanete na tanieri pochádza z panenskej prírody, vyhľadávaný špeciálne cvičenými psami a prasiatkami. Najlepšie výsledky dosahujú svine, pretože hľuzovka vydáva pach podobný feromónom samca. Asi aj preto sú im pripisované afrodiziakálne účinky. Ide chýr, že po nich splodil svojho syna aj veľký Napoleon. Skúmanie, či je to pravda alebo nie, necháme historikom, potvrdzuje to však skutočnosť, že tento pokrm berú do úst len tí najvýznamnejší ľudia planéty. História písané hieroglyfmi Hľuzovky poznali už faraóni v starovekom Egypte, starí Gréci i Rimania  nimi hodovali vo veľkom. Nechýbali ani na hostinách, ktoré organizovali Borgiovci. V stredoveku hľuzovky považovali za synov hromu. Cirkev vtedy konzumáciu hľuzoviek zakazovala, vyhlásila ich za diablovo dielo, ako všetko drahé a rozkošnícke. Pritom ibe z biologického hľadiska o lacnú zostavu. Deväťdesiat percent jej „tela“ tvorí voda, zvyšok minerálne a aromatické látky. Ak sa pýtate, čo je teda tak drahé, že si ich dovolilo len pár najbohatších Slovákov, neodpovieme. Majú  však charizmu luxusných vecí, vďaka ktorým chápeme, že rozdiel medzi žiť a žiť luxusne, môže byť nápadne obrovský. Nejsť - vychutnávať Hľuzovka rastie hlavne v Taliansku, Francúzsku, Španielsku, na chorvátskej Istrii. Ich obľúbené miesto je šesť až tridsaťpäť centimetrov pod povrchom. Tie najdrahšie huby však vôbec nevyzerajú vábne, pripomínajú zhnité zemiaky. V podstate žijú v symbióze s koreňovou sústavou stromov. Tí najlepší kuchári vedia, s akým materiálom narábajú a preto hľuzovku servírujú naozaj luxusne. Biele odrody sa podávajú čerstvé, často iba v podobe pár hobliniek na tanieri. Režú sa priamo pred očami zákazníka, pričom čím viac pásikov tejto vzácnej huby  si želáte, o to viac naskakujú nuly na vašej účtenke. Čerstvé a voňavé Biele hľuzovky sa konzumujú bez akejkoľvek prípravy, naopak tie čierne to najlepšie zo seba uvoľnia po tepelnej úprave. Už tradične najdrahšie a najkvalitnejšie hľuzovky sú mramorovo biele, z Alby v Taliansku. Ako jedlo ju však preslávili najviac Francúzi a hoci je tá z Périgordu až druhá najdrahšia, v krajine galského kohúta na ňu nedajú dopustiť. Hľuzovka má dokonca takú cenu ako vychytené umelecké diela, takže sa falšuje. Preto je dôležité, či ju ochutnáte v známej reštaurácii, alebo zastrčenej putike s podozrivou cenou. Nie je to náhoda, že zdroj falzifikátov je opäť Čína. Ich hľuzovky sa na tie dve najdrahšie  náramne podobajú a rozozná ich len odborník. Čínske sú 100-násobne lacnejšie a cena odráža aj kvalitu. Ročne ich privezú do Európy asi v náklade 300 ton a často sa vmiešavajú medzi pravé hľuzovky.  Skutoční milovníci si však vychutnávajú vždy len originál. Pripravte frajerke dokonalé chuťovky na tanieri a inšpirujte sa kuchárskymi knihami na: http://knihy.eiffeloptic.sk/
Zobraziť článok >