EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.SK Pre mužov Pre ženy Zľavy a akcie

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Väčšina z nás pije víno nesprávne. Ako si ho správne vychutnať?
Drahé a dobré víno ešte nie je záruka, že ho oceníte a dostanete z neho všetky chute, vône aj drobné odtiene trieslovín, o ktorých za vyjadrujú znalci. Na to treba viac ako len gurmánsky jazýček. Správna teplota je základom Mnoho ľudí stále podceňuje teplotu vína. Rozhodne sa neriaďte tým, že biele víno je potrebné mať z chladničky a červené z obývačky. O tom ako správne víno vychladiť, ako postupovať v prípade bieleho, červeného aj ružového sa dozviete v článku Správna teplota vína pri podávaní. Kedy chutí najlepšie? Lenže nie je to jediné, na čo je potrebné pri pití vína pamätať. Odvetranie V dobrej spoločnosti býva zvykom nechať víno odvetrať. Nepije sa okamžite po otvorení fľaše. Je pravdou, že odvetranie môže byť  jaj krátke v pohári, ale o niečo efektívnejšie je využiť karafy na víno. Ak takú nemáte po ruke, je na mieste využiť napríklad aj efektnú vázu. Správne uskladnenie Je veľmi dôležité, aby vína neboli položené ako fľaše od piva, ale ležali, alebo boli dokonca v miernom predklone. Preto a víno skladuje v špeciálnych stojanoch na víno, hoci väčšina ľudí ho skladuje zle. Ak nie je zátka zvlhčená, vysychá a do vína sa dostáva vzduch, čo kazí jeho chuť aj trvácnosť. Vychutnávanie Vypiť ho ako vodu je pochovanie snahy každého vína, ktorý ho s láskou dopestovať. Víno sa vychutnáva totiž nielen ústami. Je potrebné ho nasať nosom a jemne srknúť. Vtedy sa uvoľnia látky arómy, ktoré pri bežnom pití nerozpoznáte. Víno vychutnávajte a nepite. To je jeho základom. 
Zobraziť článok >
 
Pozor na nevyspytateľné hory a lavíny
Ak ste fanúšikom snehovej nádielky, či už ako lyžiar alebo turista, určite ostro sledujete informácie o lavínach, ktoré v ostatnom čase padajú v našich veľhorách. Odstrašujúcim príkladom pre všetkých je tragická smrť legendárneho slovenského snoubordistu, ktorý zahynul pod lavínou vo Vrátnej len nedávno. Lavínové nebezpečenstvo sa mení doslova zo dňa na deň. K dnešnému dňu je vyhlásený 2. a 3. stupeň z 5. Zima však nekončí a na prípadné lavínové nebezpečenstvo, ako aj iné zimné nástrahy, je dobré byť stále pripravený. Podľa štatistík Horskej záchrannej služby, na Slovensku ročne zahynie pod lavínou v priemere 3,7 človeka. Pred výjazdom do zimných hôr je dobré pozorne sledovať snehové správy, najmä oficiálne výstrahy na www.laviny.sk. „Možnosti túr veľmi závisia od stupňa lavínového nebezpečenstva,“ hovorí Filip Kyzek, člen Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. „Všeobecne platí, čím vyšší stupeň, tým sa treba pohybovať na svahoch s menším sklonom. Pri 3., 4. a 5. stupni sa môžu uvoľňovať samovoľné lavíny, ktoré môžu zasiahnuť nielen lyžiarske svahy, ale aj turistické trasy a chodníky v údoliach,“ dodáva. Pre návštevníkov zimných hôr by mal byť samozrejmosťou lavínový výstroj (t. j. vyhľadávací prístroj, sonda a lopatka), ktorý slúži na rýchlu záchranu. „V prípade pádu lavíny a zasypania osôb treba rýchlo zrealizovať tzv. kamarátsku pomoc, ktorá je kľúčová pre záchranu zasypaného človeka,“ apeluje F. Kyzek a dodáva: „Najvyššia šanca na prežitie je do 15 minút od zasypania. Postupne nádej klesá. Po 90 minútach je to len 20 %.“    
Zobraziť článok >
 
Nevychádzajú vám peniaze, vieme, ako ušetriť
Vyše polovica slovenských domácností uvádza, že má problém vyjsť s bežnými mesačnými výdavkami. Veľké ťažkosti platiť ich reportuje takmer každá desiata slovenská domácnosť. „V našej krajine by aj preto druhé zamestnanie uvítali možno aj viacerí, no ponuka pracovať na skrátený úväzok nie je taká široká. Preto sa ľudia snažia privyrobiť si činnosťami, ktoré sú zároveň ich záľubami,“ konštatuje L. Dovalová. „V severských krajinách, ale aj v Holandsku, majú druhé zamestnanie popri tom hlavnom, vo väčšej miere ako u nás. Dôvodom je vyššia ponuka práce na kratší úväzok na tamojšom pracovnom trhu.  Práca na kratší pracovný úväzok je typickejšia pre „vyspelejšie západné“  krajiny únie. Najmä ženy využívajú túto možnosť, čím im ostáva viac času na starostlivosť o deti a rodinu, na seba alebo svoje záľuby, prípadne aj na druhé zamestnanie. Holandsko je lídrom v rebríčku práce na kratší úväzok, kde takto pracuje až 76 % žien. Tam je totižto častejšia kombinácia dvoch zamestnaní na kratší úväzok,“ vysvetľuje analytička Poštovej banky Lucia Dovalová. Spôsoby ako zarobiť a kde ušetriť hľadáme všetci. Aj preto má Poštová banka osobný účet pre mladých do 27 rokov zadarmo. Je určený aj pre pracujúcich ľudí, potvrdenie o štúdiu teda netreba. „Stačí si stiahnuť mobilnú aplikáciu Poštovej banky, prihlásiť sa do vernostného programu Peniaze s5, vďaka ktorému zarábate pri nákupe u vybraných obchodníkov a môžete využívať výhody účtu pre mladých úplne zadarmo,“ vysvetľuje Lýdia Žáčková. Možnosť privyrobiť si až do 30 eur za bezkontaktné platby však od 2. augusta majú všetci klienti Poštovej banky, ktorí budú platiť prvýkrát mobilom alebo hodinkami. „Už takmer 98 % všetkých platobných terminálov na Slovensku podporuje bezkontaktný spôsob platby. Úhrady prostredníctvom služby Google Pay či Apple Pay, ako aj platby hodinkami, sú nielen rýchle, pohodlné, ale aj bezpečné. Klienti teraz vďaka nim ešte aj zarobia,“ dodáva L. Žáčková.    
Zobraziť článok >
 
Zbohatnite pomocou mágie
Čáry – máry, fuk a budete bohatší. Dobre, takto to možno úplne nefunguje, ale niekedy k tvrdej práci treba pridať aj pár trikov, ktoré vaše snaženie posunú na úplne inú úroveň. Veď len počítajte s nami. Každý človek má k dispozícii 24 hodín. Ale niektorí dokážu zarobiť pár eur, iní tisíce. Vieme v čom je rozdiel. Použite tradičné rituály Ležať s pupkom obráteným k slnku na ležadle nie je príliš cesta k peniazom, ak teda práve nepózujete fotografom a nezarábate si ako model. Väčšina tajomných rituálov funguje len v spolupráci so skutočnou prácou, nasadením a aktivitou. Takže budete musieť makať. To je prvý zákon úspechu. Staré čínske mince Možno ste už počuli o tradícii feng šuej. Niektorí hovoria o báchorkách, ale ak by na nej niečo nebolo, tak už toľko rokov sa využíva toto učenie v praxi. Medzi jeho priority okrem prinášania radosti a lásky do života patrí aj pričarovanie peňazí. Čínske mince pre peniaze Čínske mince sú základom feng šuej v tom, aby ste začali za rovnakú prácu dostávať vyššiu plácu. Určite si ich pár zaobstarajte a ony začnú pracovať pre vás. Ako však fungujú, aby začali prinášať peniaze? Potrebujete ich aktivovať a to nasledovne: Najúčinnejšie ak vám niekto mincu daruje Ak vám ju nikto nedaroval, nevadí. Prílev energie pre seba aktivujete aj tým, že pár mincí nezištne rozdáte iným. Mince noste v peňaženke, alebo zavesené na červenej šnúrke nech visia pri pracovnom stole. (najlepšie oboje) Kvalitné čínske mince a mnoho iného k vašej prosperite nájdete na: http://darceky.eiffeloptic.sk/
Zobraziť článok >
 
Regiónale rozdiely v EÚ sú stále dosť výrazné
Eurostat zverejnil štatistiku o tom, ako sa hospodársky darilo jednotlivým regiónom v EÚ za rok 2017. Použil na to ukazovateľ HDP na obyvateľa meranom v parite kúpnej sily (PPS), ktorý berie do úvahy rozdielne úrovne kúpnej sily a mal by tak umožniť lepšie porovnania medzi krajinami.  Celkovo ostali v roku 2017 regionálne rozdiely v EÚ výrazné, podobne ako aj v predchádzajúcich rokoch – od bulharského regiónu Severozapaden, ktorý v roku 2017 mierne  vzrástol na 31 % priemeru EÚ, až po centrálny Londýn (západ), kde HDP na obyvateľa vzrástol na 626 % priemeru EÚ. Rozdiel medzi produkčne najchudobnejším a najbohatším regiónom sa oproti roku 2016 jemne zmenšil. Región slovenského hlavného mesta sa umiestnil na 8. mieste, s HDP na obyvateľa vo výške 179 % priemeru EÚ (mierny pokles oproti 185 % v predchádzajúcom roku). Bratislava preskočila francúzsky región hlavného mesta Île de France – Paríž (176 %), avšak prekonala ju Praha, ktorá sa v rebríčku  posunula na 7. miesto (so 187 %). Okrem Bratislavy však zvyšné regióny na Slovensku boli pod priemerom EÚ a s výnimkou Východného Slovenska si oproti roku 2016 nepolepšili. Stále sa však najnižšie v rámci Slovenska nachádzal región Východného Slovenska, s HDP na obyvateľa iba 54 % priemeru EÚ (rast o 1 percentuálny bod oproti roku 2016). Od vstupu Slovenska do EÚ sa  HDP na obyvateľa zvýšil vo všetkých slovenských regiónoch, avšak nie rovnomerne a regionálne rozdiely pretrvali, dokonca sa rozšírili. Najmä rozdiel medzi Bratislavským krajom a Východným Slovenskom sa od roku 2004 zväčšil, aj keď samotný rok 2017 priniesol isté zmiernenie rozdielu (oproti 2016). Pri vstupe Slovenska do EÚ mal Bratislavský kraj 3,1-násobne vyšší HDP na obyvateľa oproti Východnému Slovensku, pričom v roku 2017 bol tento rozdiel 3,3-násobný.  
Zobraziť článok >
 
Nová slovenská jaskyňa poriadne preverí vaše sily!
Žiadne svetlo, nečakajte pohodlné chodníčky a rozhodne nejde o žiadnu vychádzku pre „paničky“. Brestovská jaskyňa bola pre verejnosť otvorená len toto leto a poriadne preverí fyzické sily návštevníkov. Na úzkych chodbách hlboko pod zemou priam cítiť adrenalín, hľadačov pokladov, ktorí ju objavili ako prví. Lákadlo pre odvážnych Brestovská jaskyňa je situovaná len kúsok od obce Zuberec v časti Západných Tatier a už od nepamäti lákala hľadačov pokladov a dobrodruhov. Prvá zmienka o nej sa datuje na rok 1866 a na jej vytvorení sa podpísal Studený potok, ktorý svojou eróznou činnosťou zanechal unikátne prírodné dedičstvo. Po desiatkach rokov sa otvorila pre verejnosť v druhej polovici leta a ukazuje skutočne panenskú prírody v praxi. Čelovka, helma a poriadna zima V jaskyni vás nečaká extrémne veľká kvapľová výzdoba, alebo unikátne kresby. Podmanivá je dokonalou atmosférou, ktorá umožňuje zažiť skutočnú príchuť dobrodružstva. Ako jedna z mála jaskýň nie je komercializovaná. Pri vstupe dostanete svetlo, helmu a ponoríte sa do tmy. Celkovo sa úžinami, stúpaniami, podlezmi a mostíkmi budete predierať viac ako 200 metrov a následne vás čaká návrat rovnakou cestou. Nie je nič výnimočné, ak na niektorých úsekov siaha voda skoro po členky a cez niekoľko štrbín sa musíte takmer plaziť. Za päťdesiat minút prehliadky získate zážitky na celý život. Už pri vstupe si overia, čo máte obuté. Žiadne šľapky, alebo ľahké tenisky nepochodia. Pretože tu, pod zemou a skalami, je potrebné byť nielen dostatočne drsný a dobrodružne naladený, ale aj správne obutý. Aby toho nebolo málo, teplota sa aj počas horúcich dní pohybuje okolo piatich stupňov Celzia. Tajomná a neprebádaná Návštevník sa dostane do bodu, odkiaľ už cesta suchou nohou nevedie. Jaskyňa je vetvená mnohými smermi a ako vyzerá, nevadia ani samotní jaskyniari. Prebieha tu neustále prieskum, ktorý je náročný na čas aj sily. Bádanie prebieha pod vodou. Pomocou speleologických potápačov a kúsok po kúsku sa odhaľujú tajomstvá tejto oravskej prírodnej princeznej. Státisíce rokov do histórie Brestovská jaskyňa nepatrí k najkrajším, ale rozhodne k najdobrodružnejším slovenským jaskyniam. A to aj preto, že zo stien sála história niekoľkých miliónov rokov a výnimkou nie sú ani kvaple, ktoré svoju životnosť počítajú na 60 000-tisíc a viac rokov. Lákavé okolie Keď sa už vyberiete na Oravu a prejdete sa jaskyňou, bola by škoda ohrdnúť okolie. To núka krásnu oblasť Západných Tarier (viac o nich nájdete tu), objavíte  Roháče, Roháčske plesá, ktoré krásou tromfnú aj slávne Skalnaté pleso. Okolie je bohaté na poznávanie a rozhodne sa doň treba vybrať so správnou mapou, aby vám nič podstatné neuniklo. Pozor, Brestovská jaskyňa je sprístupnená len do konca októbra. Pozrite si aj sprievodcu najkrajšími slovenskými jaskyňami.
Zobraziť článok >
 
Tieto veci sa stanú s vaším telom, ak zjete každý deň 2 banány
Máte radi banány? Ak áno, doprajte si z nich každý deň 2 kusy. Vaše telo sa vám odmení nasledovným spôsobom. Upravenie krvného tlaku Ak vás trápi vysoký krvný tlak, banány vám pomôžu. Obsahujú totiž vysoký podiel draslíka, ktorý dokáže krvný tlak veľmi účinne znížiť. Upravia vašu váhu Síce sa hovorí, že banány nie sú pri diéte vhodné, nie je to celkom pravda. Banány totiž obsahujú veľa vlákniny, ktorá vás zasýti na dlhý čas a vy tak skonzumujete menej. Dokázalo sa tiež to, že banány úspešne znižujú hladinu cukru v krvi. Pomôžu vám s anémiou Ak trpíte anémiou, teda chudokrvnosťou, 2 banány denne vás môžu zachrániť a vy sa budete cítiť oveľa lepšie. Dôsledkom zníženého počtu červených krviniek môže byť napríklad aj bledosť, únava či dýchavičnosť. Banány však obsahujú veľké množstvo železa, ktoré tvorbu červených krviniek stimuluje.  Zbavia vás stresu Banány zlepšia vašu náladu. Obsahujú tryptofán, ktorý sa spája s tvorbou serotonínu, teda hormónu šťastia. Jeden banán zároveň obsahuje až 27 mg horčíka, ktorý je taktiež zodpovedný za dobrú náladu, no rovnako aj za dobrý spánok. Dodajú vám energiu Banán je skvelým „predtréningovým“ jedlom. Či sa chystáte na kardio cvičenie alebo na silový tréning, banány sú tou správnou voľbou. Mnoho iných zaujímavostí nájdete v knihách v našom eshope knihy.eiffeloptic.sk. 
Zobraziť článok >
 
Dobré správy o Slovensku
Vlaňajší deficit tak dosiahol 0,8 % HDP, čo je o 0,2 percentuálneho bodu nižšie oproti jarnému odhadu 1 % HDP.   Už jarný odhad prekonal pôvodne rozpočtovaný schodok 1,3 % HDP. Priaznivá fáza ekonomického cyklu spojená s oživením trhu práce pomáhala zvyšovať v posledných rokoch daňové a odvodové príjmy, čo výrazne pomohlo v konsolidácii verejných financií.  Deficit verejných financií sa vlani oproti roku 2016 posunul smerom nadol o 1,4 percentuálneho bodu a mierne nižšie ako priemer eurozóny aj celkovo EÚ (1 % HDP). V rámci krajín V4 sa Slovensko umiestnilo na druhom mieste, keď nás prekonalo iba susedné Česko, ktoré vlani dosiahlo prebytok rozpočtu 1,5 % HDP. Maďarsko v roku 2017 dosiahlo deficit 2,2 % HDP, zatiaľ čo Poľsko malo vlani deficit na úrovni 1,4 % HDP.  Pozitívna správa prišla tiež ohľadom verejného dlhu Slovenska, ktorý vlani klesol o 0,9 percentuálneho bodu na 50,9 % HDP. Naďalej ostáva dlh pod hranicou 60 % HDP a výrazne pod priemerom eurozóny (86,8 % HDP).   Aktuálny odhad Ministerstva financií pre tohtoročný deficit verejných financií sa znížil na  0,6 % HDP, čo je o 0,2 percentuálneho bodu nižšie oproti pôvodnému rozpočtovanému cieľu. Náš odhad fiškálneho deficitu pre tento rok je mierne vyšší, na úrovni 0,8 % HDP. Budúci rok by podľa návrhu rozpočtu mal deficit verejných financií klesnúť na 0,1 % HDP, čo predstavuje takmer vyrovnaný rozpočet. Na príjmovej strane rozpočtu vidieť veľmi priaznivú cyklickú pozíciu slovenskej ekonomiky a oživený trh práce. Práve dobrá makroekonomická situácia a lepšia efektívnosť výberu daní výrazne navyšujú očakávané daňové a odvodové príjmy.
Zobraziť článok >
 
Prečo by mal chlap piť viac čaju?
Čaj je vynikajúci vytvárač romantických chvíľ, ak je jemne chladný osvieži počas horúčav, teplý vždy zahreje. A možno už tušíte, že ak muž ženu príjemne zahreje, tak to chápe ako vysoký prejav náklonnosti a vie sa odmeniť. Vynikajúci na pohodu Stavte na rooibos, alebo ovocné čaje aj večer. Tie nie sú povzbudivé a máte o romantický večer postarané. Netreba kuchtiť žiadnu večeru, ale čaj navariť zvládne každý muž. Jeho omamná vôňa vie dostať polovičku do pohody a s pohodou prichádzajú tie chvíle, keď začína dávať nohy od seba. Paráda. Nikdy nie vo vrecúšku Správni chlapi sa neuspokoja s druhotriednym tovarom a presne taký je čaj v klasickom papierovom vrecku. Ak chcete skutočnú kvalitnú klasiku, siahnite po sypanom čaji. Priznávajú to aj výrobcovia vo fabrike. Tie najkvalitnejšie čaje sú s najväčšími listami a čo po celom spracovania kvalitných čajov ostane na páse, ide do vrecúšok. Pritom správne pripravený sypaný čaj má dvojité čaro. Perfektne vyzerá suchý, druhý raz zaujme pri podávaní z kanvičky. V peknej keramike je to malý rituál. Tým čaj znižuje stres, pomáha vytvárať atmosféru pohody a predlžuje život. A ak to máte radi ostrejšie, dajte si k nemu rum. Na kombinovanie s ním sú najvodnejšie čaje čierne. Široký výber čajov na každú príležitosť nájdete na: http://zdravie.eiffeloptic.sk/ 
Zobraziť článok >
 
Ochutnajte najlepšie čokolády sveta
Na pulte každého obchodu nájdeme sladké more čokolád, ale tú pravú, skutočnú a najlepšiu na svete, určenú pre arabských šejkov a miliardárov v obchodných reťazcoch nemajú. Najlepšie čokolády sveta už roky kraľujú chuťovým pohárikom a prinášajú skutočný luxus v podobe tabuľky čiernej lahôdky. Len pravá je dobrá Vráťme sa tritisíc rokov dozadu a nájdeme originálnu chuť mexických kakaových bôbov, kde Aztékovia prvý raz dokázali pripraviť pochutinu podobnú čokoláde. V okolí fenomenálneho Machu Picchu si pochutnávali na novom vynáleze prví a dnes sa podarilo čokoláde dobyť svet. Hoci to skutočne najlepšie treba objaviť a naplno prežiť. Tie najcennejšie kakaové bôby Criollo pochádzajú aj dnes z pravých mayských oblastí a na svete sa z nich vyrába iba 10% čokolád a pri týchto kúsočkoch rozhodne nie je cena, čo vás poteší. Ich výnimočnosť spočíva v menšej horkosti, zato vysokej aromatickosti.  Ak pôjdeme hľadať pôvod asi 80% čokolád, narazíme na kávovníky Forastero, mohutnejšie a výkonnejšie, tým pádom lacnejšie, no s inou a chudobnejšou skladbou chutí. Zvyšok je pomerom týchto dvoch odrôd. Prečo sa ale uspokojiť s málom, keď si môžeme siahnuť na pochúťku skutočne exkluzívnu? Pri pravej čokoláde, ktorá sa začína až pri viac než 70% kakaa totiž vystúpi chuť naozajstných bôbov a môžeme si vychutnať tie exotické chute, lákavá a nepoznané, pochádzajú z druhého konca zeme. Mliečne, či nebodaj biele a margarínové čokolády sa totiž na tej skutočnej iba priživili. Domáca výroba Čokoládový priemysel sa rozbehol plným prúdom a chrlí tabuľky rovnako rýchlo, ako čínsky závod digitálky. Tá pravá chuť je ale uzavretá v skutočne skvostných čokoládových tabuľkách a bonbónoch. Za najlepšiu čokoládu sveta je tak menovaná L.A. Burdick. Pravá, každá jedna s láskou pripravená. Kto chce kúsky tejto čokolády na jazyku, musí zájsť do USA a pripraviť si na jednu porciu aspoň 30 dolárov. Zážitok? Slabé slovo. Dokonca pripravujú aj rôzne príchute, ktorým ale chýba akýkoľvek umelý extrakt. Všetko v nich je prírodné. Od vanilky, cez koreniny a samozrejme extra bôby. Stavte na exotiku Medzi labužníkmi je momentálne trendy čokoláda s rôznymi príchuťami. Karamel, pomaranč, banán, mango, exotika od výmyslu sveta. Expertom medzi najlepšími čokoládami sveta je Vosges Chocolates. Ich výnimočnosť spočíva vo francúzskej príprave lahodnej čokolády a svetových chutí. Silný základ ponúka od orieškov, cez skutočné kúsky ovocia asi všetko, aj preto patrí do prvej desiatky toho najlepšieho na svete. Mimochodom Francúzsko a kulinárske zážitky podčiarkuje aj tretí čokoládový výber v podobe Richart Paris. Francúzky majster založil svoju spoločnosť už v roku 1925 a odvtedy  dve generácie držia to najlepšie kakao v krajine. Majú monopol na výrobu najlepšej čokolády na Seine a v rámci romantickej večere je kúsok tejto výberovej čokolády pod Eiffelovkou rozhodne najlepší dezert. Nielen pre chuťové poháriky, ale aj pre atmosféru romantiky, pretože pravá čokoláda, tá je lepšie afrodiziakum ako francúzska čipka. Najkvalitnejšie čokolády nájdete na: http://zdravie.eiffeloptic.sk/
Zobraziť článok >