EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.SK Pre mužov Pre ženy Zľavy a akcie

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Zaobídeme skôr bez chleba ako bez alkoholu
 Bratislava, 17. apríla 2019 - Slovákov sme sa opýtali, čo u nich doma, na veľkonočnom stole, nesmie chýbať. Okrem tradičných jedál sú to aj drinky. Respondenti ich spomínali dokonca častejšie ako chlieb, či vianočku. Napriek tomu, v rámci Európskej únie nepatríme medzi lídrov v týždennej konzumácii alkoholu. Takmer polovica Slovákov vníma Veľkú noc ako kresťanské sviatky a viac ako štvrtina našincov skôr ako sviatky jari. V každom prípade, spája sa nám s ňou tradícia šibania, oblievania a stretávania sa s najbližšími. Tieto zvyky idú ruka v ruke s tradíciou bohatého pohostenia veľkonočnými špecialitami, ako aj alkoholickými prípitkami. Pri tejto príležitosti sme sa pozreli na konzumáciu alkoholu a cigariet doma, aj v ostatných krajinách Európskej únie. Podľa údajov Eurostatu tu existujú veľké rozdiely tak medzi pohlaviami, ako aj medzi jednotlivými členskými štátmi. Alkoholické nápoje chutia viac mužom. „V rámci EÚ ich konzumuje každý týždeň, ale nie na dennej báze, až 38 % chlapov a 23 % žien starších ako 18 rokov. Spomedzi krajín Únie sa podiely mužov pohybujú od 21 % v Lotyšsku do 52 % v Spojenom kráľovstve a žien od 5 % v Rumunsku a Litve do 40 % v Spojenom kráľovstve,“ uvádza Jana Glasová, analytička Poštovej banky. Slovensko sa v rámci tohto prieskumu umiestnilo medzi krajinami s nižšou týždennou konzumáciou alkoholu. Drink si každý týždeň dopraje 25,8 % mužov a 7,6 % žien. Medzi lídrov v tomto rebríčku, po Británii, patrí Írsko, Dánsko, Luxembursko, Švédsko a Nemecko, ale aj Česká republika (47,4 % mužov, 24,4 % žien).
Zobraziť článok >
 
Pozor alkohol za volantom, úrazy pri šibačke a nekontrolovaný prísun kalórií
Veľkonočné sviatky patria z hľadiska počtu poistných udalostí k tým pokojnejším v roku, aspoň čo sa týka škôd na motorových vozidlách. Podľa štatistiky UNIQA poisťovne sa najmenej poistných udalostí na cestách stáva na Veľkonočnú nedeľu, kedy evidujeme každoročne zhruba o polovicu škôd menej ako na Veľkonočný pondelok. Aj tieto sviatky pripomíname niektoré poistné udalosti, ktoré sa stali počas Veľkej Noci ako aj rady, ako sa vyhnúť zbytočným škodám na zdraví či majetku. UNIQA poisťovňa eviduje prípad staršieho manželského páru, ktorý sa počas sviatkov vybral  autom na návštevu príbuzných. Za volantom sedela pani, ktorá bola tzv. sviatočná vodička. Znie to až neuveriteľne, ale stres z dlhšej prestávky v šoférovaní zrejme spôsobil, že pani za jeden deň spôsobila 3 kolízie. Najskôr narazila na ceste do zvodidiel, pokračovala v jazde, auto následne v priebehu dňa poškodila pri parkovaní a večer cestou domov v snahe vyhnúť sa zvieraťu na ceste  skončila s autom v priekope. Posádka auta našťastie neutrpela zranenia, Škodu na aute sme uhradili z havarijnej poistky. Na Veľkonočný pondelok určite nezabudne vodič, ktorý si neustriehol hladinu alkoholu v krvi. Po návrate zo šibačky sa snažil zaparkovať svoje auto na sídliskovom parkovisku, pričom poškodil naraz až 5 áut. Privolaná policajná hliadka mu namerala v krvi 0,8 ‰ alkoholu. Škody na okolostojacich autách sa hradili z PZP vodiča.    
Zobraziť článok >
 
Veľkonočná čokoládová „bomba“ na tridsať dní
Dva čokoládové zajace, 10 nugátových vajíčok, jeden šúľok marcipánu, keksíky, oblátkové rezy, želé cukríky a možno ešte dve čokoládové vajíčka  – toto všetko sa zväčša nachádza vo veľkonočnej výslužke, ktorú si deti nosia domov. „Ako lekár, však musím  varovať“, hovorí Dr. Peter Kritscher, lekár  UNIQA Group. „V podstate by sme denne nemali zjesť viac ako jednu porciu sladkostí, a to je približne 20 gramov. Podľa tohto výpočtu by nám mal veľkonočný zajačik vydržať na päť dní a celý cca 600 gramový veľkonočný balíček  na celý mesiac.“ Ak sa podrobnejšie pozrieme napr. na 100 gramového čokoládového zajačika, zistíme, že má viac ako 530 kalórií. To zodpovedá priemernému obedu – s tým rozdielom, že čokoládový zajac pozostáva takmer výlučne z cukru a tuku. „V oboch prípadoch ide o látky, ktoré zaťažujú organizmus“, hovorí Dr. Kritscher. „Tuky vedú k priberaniu a spôsobujú problémy so srdcom a krvným obehom. A cukor spôsobuje nadváhu a často dokonca cukrovku.“  Najzdravšie z veľkonočného balíčka tak zostávajú prírodné (napr. aj natvrdo uvarené) vajíčka, ktoré sa ešte v niektorých regiónoch Slovenska ponúkajú šibačom ako súčasť výslužky. Tip od lekára UNIQA Group: „Čím menej sladkého zjete, o to viac miesta budete mať pre potraviny bohaté na živiny ako je ovocie, zelenina či výrobky z obilnín.“
Zobraziť článok >
 
Chráňte si majetok zodpovedne
Podľa štatistík kriminality Ministerstva vnútra SR bolo vlani evidovaných 311 krádeží vlámaním do rekreačných chát, čím ich majiteľom vznikla škoda v celkom sume 351-tisíc eur. Zlodeji vedia, že ide, v mnohých prípadoch, o nestrážené a slabo chránené objekty, plné hodnotných vecí, preto sa často stávajú objektmi ich záujmu a trestnej činnosti – o dôvod viac, prečo myslieť tak na mechanické zabezpečenie rekreačnej stavby, ako aj na jej poistenie. „Na zabezpečenie proti krádeži sa v závislosti od dojednanej výšky poistnej sumy vyžadujú rovnaké podmienky pre rekreačnú stavbu, resp. chatu, ako pre klasický obývaný rodinný dom. Podmienky sú tým prísnejšie, čím hodnotnejší majetok poisťujeme. Ak má klient chatu nadštandardne zariadenú, nachádza sa v nej elektronika prípadne športové predmety, mal by myslieť na to, že v takom prípade potrebuje bezpečnostné dvere, zámok, prípadne alarm rovnako ako by potreboval v rodinnom dome,“ upozorňuje Ľ. Skalická.  Poistenie rekreačných stavieb a chát neponúka každá poisťovňa, v dôsledku čoho sa medzi ich majiteľmi rozšíril mýtus, že sa nedajú poistiť. Svedčia o tom aj štatistiky Poštovej poisťovne, podľa ktorých len necelé 1 % zo všetkých zmlúv, týkajúcich sa produktu Poistenia bývania PostDom, tvoria práve tieto stavby. Poštová poisťovňa však vychádza svojim klientom v ústrety a ako jedna z mála poskytuje poistenie rekreačných stavieb. V rámci neho je možné poistiť si aj rekreačnú stavbu, ktorá je ešte len v rozostavanom stave. Po dokončení stavby chaty si klient môže poistiť aj domácnosť v chate, predovšetkým ak ide o vyššie hodnoty vecí v rekreačnej domácnosti.  
Zobraziť článok >
 
Plánujete dovolenku?Letné dovolenky v Turecku hrajú prím.
Oslabovanie tureckej líry v priebehu minulého roka dávalo nádej, že zájazdy do Turecka v letnej sezóne by mohli zlacnieť. V skutočnosti sa tak nestalo. Z analýzy katalógových cien veľkých cestovných kancelárií, pripravenej spoločnosťou TopForex vyplýva, že ceny dovoleniek v Turecku medziročne vzrástli. V prípade vybraných hotelov na Tureckej riviére sú tohtoročné ceny približne o 10% vyššie ako v minulom roku. Analýza TopForex ďalej naznačuje, že ceny zájazdov nemusia klesať ani v nasledujúcich mesiacoch. Líra voči euru oslabila Turecká líra oslabovala voči euru takmer celý minulý rok. Z úrovne 4,5 líry za euro znehodnotila v priebehu jedného roka až na úroveň 8 lír za euro, čo predstavuje rekordné, viac než 70-percentné znehodnotenie tureckej meny. Turecká centrálna banka spustila v apríli veľké intervencie a pomocou menových nástrojov a operácií na devízovom trhu sa jej podarilo aspoň čiastočne ukončiť devalváciu líry, ktorá posilnila z 8,00 na 5,85 za euro. „Znamená to, že slovenskí dovolenkári môžu tento rok lacnejšie nakupovať v miestnych obchodoch a na trhoch. Avšak len za podmienky, že budú za tovar platiť tureckými lírami a dajú si pozor na umelé navýšenie cien. To je totiž obľúbená taktika, ako sa obchodníci v turistických destináciách snažia vykompenzovať nižšiu hodnotu miestnej meny,“ radí Patrik Mackových, analytik TopForex. Drahšie zájazdy najmä kvôli vysokému dopytu Dôvodom rastu cien zájazdov aj napriek oslabeniu miestnej meny je niekoľko. Kľúčovým je záujem o Turecko, ktorý bol podľa štatistík cestovnej agentúry Invia v minulom roku dvojnásobný. Turistov pri výbere dovolenkovej destinácie neodradila ani politicky napätá situácia. „Rast cien je teda logickým vyústením vysokého dopytu. Okrem toho sa na zdražovaní pobytov v Turecku podieľa aj vysoká inflácia, ktorá sa aktuálne pohybuje okolo 20 %,“ vysvetľuje P. Mackových.  
Zobraziť článok >
 
Veľká noc môže mať ďaleko od sviatkov pokoja – pozor, prejedanie sa má vážne zdravotné následky
Prichádza Veľká noc, sviatky hojnosti a času stráveného v blízkom kruhu rodiny. Pre mnoho ľudí to znamená, že sviatočné stoly sa budú prehýbať pod taniermi plnými majonézového šalátu, údeného mäsa, klobás či koláčov. Mali by sme si dávať pozor na prejedanie sa, pretože naše zdravie môže trpieť, keď do seba nahádžeme piate cez deviate. Nie vždy si totiž náš organizmus dokáže poradiť so zvýšeným množstvom jedla, ktoré skonzumujeme. S prejedaním sa prichádza ruka v ruka aj tichý zabijak – cholesterol. Jeho zvýšená hladina totiž rapídne zvyšuje riziko infarktu alebo mozgovej mŕtvice.  Cholesterol je tuková látka, ktorá tvorí ochranný obal všetkých buniek v tele. Poznáme takzvaný „dobrý“ cholesterol, nazývaný HDL, ktorý pomáha udržiavať cholesterol mimo tepien a prináša ho späť do pečene, kde je recyklovaný a znovu použitý tam, kde ho telo potrebuje. V pečeni je produkovaná väčšina cholesterolu. Táto zložka je zároveň schopná odstraňovať pláty z tepien, čo je prevenciou pred kardiovaskulárnymi  ochoreniami. Naopak, „zlý“ LDL cholesterol cirkuluje v krvi a môže spôsobovať zanášanie tepien, následkom čoho sa zužujú a strácajú flexibilitu. Vzniká v dôsledku dlhodobých nesprávnych stravovacích návykov, nadváhy, nedostatku fyzickej aktivity alebo fajčenia. LDL cholesterol sa ukladá v stene tepien a upcháva ich, čím vzniká ateroskleróza. Dôsledkom je potom mozgová porážka a srdcový infarkt. No a práve preto je vysoká hladina cholesterolu mimoriadne nebezpečná.  
Zobraziť článok >
 
Slováci sú čoraz viac IT gramotní. Učia sa prevažne sami
Znalosti Slovákov v oblasti informačných a komunikačných technológií (ICT) z roka na rok stúpajú. Podľa najnovších údajov Európskeho štatistického úradu Eurostat nové vedomosti nadobúdame samo štúdiom (12 % Slovákov), ale mnohí majú IT kurzy a školenia platené zamestnávateľom (9 %). Štatistiky za rok 2018 ukazujú, že Slováci sú málo ochotní si za to platiť sami. Iba 2 % ľudí uviedlo, že si niekedy zaplatili za IT kurz z vlastného vrecka. Čoraz viac ľudí potrebuje IT zručnosti k svojej práci. Na trhu práce je to už nevyhnutnosťou. „Ľudí, ktorí majú základné digitálne vedomosti z roka na rok rastie. Aktuálne je ich na Slovensku takmer 60 %. Medzi základné digitálne vedomosti patrí okrem vyhľadávania informácií online pomocou vyhľadávača aj schopnosť komunikovať s ostatnými pomocou mobilného telefónu, emailu alebo četu. Títo ľudia vedia takisto vytvoriť jednoduchý digitálny obsah ako napríklad texty, tabuľky, obrázky, zvukové súbory,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne. Čo sa týka platených IT kurzov zamestnancom zo strany firmy, tak sa to najviac deje v škandinávskych krajinách, kde dosahujú ľudia v tejto oblasti aj najlepšie výsledky. Najdigitálnejší sú Luxemburčania (85 % z nich má základné IT vedomosti), Švédi (77 %), Nóri (77 %) či Dáni (71 %). Práve v týchto krajinách má takmer každá domácnosť aj pripojenie na internet. U nás má pripojenie na internet 80 % domácností. Najčastejšími aktivitami ľudí na internete je posielanie a prijímanie emailov (86 % ľudí), hľadanie rôznych informácií (78 %), čítanie správ na spravodajských a iných portáloch (72 %) a participácia na sociálnych sieťach (65 %). „Vek je veľmi rozhodujúci, ak sledujeme aktivitu ľudí na internete. Mladí ľudia vo veku od 16 do 24 rokov považujú za kľúčovú aktivitu práve sociálne siete. Nasleduje sledovanie videí, či už hudobných alebo komerčných, ktoré propagujú výrobky či služby. Veľmi populárny je Youtube na počúvanie hudby a Netflix na sledovanie filmov a seriálov. Na druhej strane máme vekovú kategóriu 65 až 74 rokov. Títo ľudia najčastejšie na internete čítajú spravodajské portály ale aj vyhľadávajú informácie so zdravotníckou tematikou,“ doplnila Buchláková. Celkovo je na Slovensku málo ľudí, ktorí by sa IT oblasti venovali aj profesionálne. Aktuálne u nás v tomto sektore pracuje do 60- tisíc IT špecialistov. IT jednotkou únie je Fínsko. Podiel pracovníkov v IT oblasti je 6,8 % z celkovej zamestnanosti (168 tisíc osôb). Nasleduje Švédsko s 6,6 % (333 tisíc). Relatívne vysoké podiely má aj Estónsko, Veľká Británia, Luxembursko a Holandsko 1 z 20 ľudí tam pracuje ako IT špecialista. Na opačnom konci rebríčka Portugalsko (2,2 %), Rumunsko (2,1 %) a Grécko s 1,6 %.    
Zobraziť článok >
 
Budú ceny potravín rásť aj naďalej?
"Predpokladáme, že rast cien potravín bude pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch, pričom sa bude pod to podpisovať drahšia ropa, vyššie ceny energii, príplatky za nočnú čí víkendovú prácu, ale aj sezónne zdraženie niektorých potravín a mor ošípaných v Číne, ktorý tlačí nahor ceny bravčového mäsa. Očakávame, že aj ceny benzínu a nafty budú v nadchádzajúcich mesiacoch rásť vzhľadom na to, že ropa Brent sa pohybuje nad hranicou 70 dolárov za barel. A drahšie pohonné látky sa samozrejme premietajú aj do zvyšovania cien potravín, keďže tie treba nielen vyrobiť, ale aj prepraviť do obchodov k zákazníkom. Okrem toho budú ceny potravín v našich obchodoch v nasledujúcich mesiacoch závisieť aj od toho, ako obchodné reťazce zareagujú na zrušenie odvodu, a teda ako upravia ceny smerom nadol," hovorí Lucia Dovalová analytička Poštovej banky Na druhej strane bude ale medziročný rast cien potravín brzdený bázickým efektom, nakoľko vlani v tomto období dochádzalo k výraznému zdražovaniu potravín. K určitej stabilizácii by následne mohlo dôjsť v letných mesiacoch v súvislosti s novou úrodou. To ale bude závisieť od toho, aká bude tohtoročná úroda. Celkovo je veľmi náročné odhadovať vývoj cien potravín a agrokomodít, keďže závisí hlavne od úrody, a tú ovplyvňujú také ťažko predvídateľné faktory akými sú počasie, extrémne suchá alebo naopak povodne, či výskyt rôznych druhov škodcov.     
Zobraziť článok >