Tyto webové stránky přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty a také analyzujeme vaše chování na webu, abychom mohli zlepšovat naše služby nebo pro vás připravovat služby nové. Toho docilujeme užíváním souborů cookies a dalších síťových identifikátorů, které mohou obsahovat osobní údaje. My a partneři máme k těmto údajům na vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjádříte svůj souhlas s užitím souborů cookies a s užitím a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech našich partnerů. Nastavení cookies, personalizace a reklamy si můžete změnit kliknutím na tlačítko „Upravit“. Více informací o zpracování údajů a našich partnerech naleznete na této stránce.
EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.SK Pre mužov Pre ženy Zľavy a akcie

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Čo potrebuejte vedieť o hygiene rúk
Umývanie rúk je jeden zo základných hygienických návykov, ale málokto si ho osvojí tak, aby bol skutočne účinný. Zo štatistík vyplýva, že pritom práve muži majú väčšie problémy s udržiavaním hygieny rúk. Preto je základom starať sa o ruky a tým pádom aj o zdravie. Enormné znečistenie Ruky prichádzajú do kontaktu so všetkým, čo okolo chytáme. Berieme do rúk peniaze, telefón, kľučky na dverách aj na toalete, rukami sa držíme v mestskej hromadnej doprave. Prakticky sú stále niečím infikované. Z toho vyplýva, že ak si ich po príchode domov, alebo nebodaj pred jedlom nedostatočne umyjete, dostávate baktérie a znečistenie k sebe domov a aj do žalúdka.  20 – 30 sekúnd Právne umývanie rúk, na to, aby ste ich dostatočne umyli by malo trvať 20 – 30 sekúnd. To je čas, počas ktorého zmyjete aj tie najagresívnejšie potvorky, ktoré by chceli zaútočiť na váš imunitný systém. Opláchnuť teda rozhodne nestačí. a je potrebné použiť aj mydlo. Bez neho nie je účinok umývania dostatočný. Umývajte vždy Ruky je vhodné si umyť vždy, keď použijete značne kontaminované priestory. Umývanie rúk po toalete je samozrejmosť a to aj v prípade, že sa dotýkate len vlastného tela. Nechcite totiž vedieť, čo všetko sa tvorí na pokožke pod trenírkami. Zároveň si vždy umyte ruky po príchode domov z vonka. Dôvod je tu opäť jednoduchý. Chytali ste mnoho vecí, prišli ste do kontaktu s množstvo baktérií iných ľudí. A vďaka tomu si môžete tieto nečistoty nedôsledným umytím rúk doniesť domov. A nie ej nič horšie, ako mať návštevníkov špiny a ochorení od iných ľudí priamo v obývačke. Umývaním rúk tomu predídete. Lepšia imunita Menej baktérií znamená aj menej ochorení. Základom ľudí, ktorí často prežijú chrípkovú sezónu bez ujmy nie je očkovanie, ale časté umývanie rúk. Kvalitné antibakteriálne mydlá kúpite na: https://krasa.eiffeloptic.sk/
Zobraziť článok >
 
Roboty nahradia tretinu pracovných miest
Robotizácia je vo svete na vzostupe. Medzinárodná federácia pre robotiku uvádza, že od roku 2013 až 2017 sa globálna výroba a predaj priemyselných robotov zvýšili o 114 %. Do roku 2021 sa očakáva, že by trh s robotmi mal každoročne vzrásť o 14 %. V roku 2021 by sa tak celosvetovo malo ročne vyrobiť viac ako 600- tisíc robotov. Ešte v roku 2001 ich ročne pribudlo zhruba 80- tisíc za rok. Na Slovensku by podľa aktuálnych údajov OECD (Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj) mala práve robotizácia v nasledujúcich rokoch meniť trh práce. A to tak, že by sa nimi mala nahradiť približne tretina súčasných pracovných pozícií. „Robotizácia v nasledujúcich piatich až desiatich rokoch najmenej zasiahne krajiny na severe, napríklad v Nórsku je takto ohrozených len 6 % súčasných pracovných pozícií. Najohrozenejšia je stredná a východná Európa, nakoľko tu máme veľa nízko kvalifikovanej práce na rozdiel od škandinávskych krajín, ktoré sa zameriavajú na prácu s vyššou pridanou hodnotou. Regióny, ktoré sa vyznačujú nízkou ohrozenosťou automatizáciou, sú tie, kde sú ľudia s vyšším vzdelaním, majú väčší počet pracovných miest v službách a sú viac urbanizované. Automatizácia pracovných pozícií sa líši aj v regionálnom meradle. Na Slovensku je najviac ohrozených pozícií na západe krajiny, a to až 40 % súčasných miest,“  povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne. OECD ale nepredpokladá, že situácia na trhu bude pre ľudí kritická. Očakáva, že robotizácia skôr podporí tvorbu väčšieho počtu pracovných miest. Zaniknú len nízkokvalifikované pozície. Pribudnú však sofistikovanejšie, na ktoré sa budú musieť zamestnanci preškoliť. Ide napríklad o obsluhu spomínaných strojov.  
Zobraziť článok >
 
James Bond 007 - značka za miliardy
Je len niekoľko filmových postáv, ktoré zosobňujú prototyp úspechu. Nesporným kráľom medzi nimi je britský agent 007, ktorý keď si obuje topánky, ponožky, alebo naštartuje auto hociktorej značky, stávajú sa doslova kultovými. Dokonca ako Midas mení bežné veci na zlaté doly a dáva pocit, že Bondom, môžeme byť aj my, len si treba kúpiť tie správne hodinky... Najprv úspech, potom ostatné James Bond patrí k filmovým trhákom, ktorým ani štipku neveríme. Bitky sú nereálne, nikto im  nedôveruje viac, ako romantike od Steelovej a pritom sú muži ochotní pozerať mnohé scény dookola. Ianovi Flemingovi sa už v roku 1952  podarilo namiešať charizmu úspechu a vsadiť ju hrdinovi, ktorý zosobňuje to, po čom muži túžia od dôb, keď sa zmocnia prvého angličáka, až kým nesedia v hojdacom kresle na staré kolená. Bond zaujal dejom a hlavne postojom k životu. Nadneseným, ráznym, pôžitkárskym, ale vysoko profesionálnym. Predstavuje schému úspešného muža a keďže človek sa učí napodobňovaním, bol už len krok k vytvoreniu kultu, ktorým je James dnes povestný. Milovník a znalec Muž činu, veľkých gest a predovšetkým vie, čo je dobré. S postupom tejto tradície sa stal James Bond lakmusovým papierikom, na ktorý sa dá spoľahnúť a určuje, čo je vo svete naozaj top. Preto si niekoľko značiek svoju kariéru doslova postavilo na tomto hrdinovi a dnes, keď prichádza do kín nový film, je natlačený produktpacementom do prasknutia. Diváci si zosobnili pocit úspechu s viditeľnými vecami. Mnohí muži kopírujú jeho štýl, aby prezentovali svetu, že chcú byť rovnako dobrí, mužní  a úspešní. Tí skutočne mocní, s vilami v Beverly Hills vedia, že Bondovým veciam nikdy nechýba nič z prvotriednej kvality a preto sú súčasťou ich noblesného života. Bond nie je billboard James Bond je záhadou aj pre marketérov nielen preto, že pracuje v M16. Dnes preto určuje trendy, ktoré sa vyvíjajú a menia, no základné vlastnosti luxusu a kvality ostávajú. Osobitou kapitolou sú hodinky a zatiaľ, čo románový hrdina nosil Rolex Oyster Perpetual Submariner, zápästie Seana Conneryho a Georgea Lazenbyho zdobil model Rolex Submariner 6538A. Nehovoriac o tom, že Bondove „hračky“ sú známe svojimi vylepšeniami a s tými luxusnými výrobkami, hoci v nefilmovom vyhotovení môžu muži zažívať svoje detské sny aj v reáli. Bond spojil hru, luxus, prestíž aj postavenie alfa samca a džentlmena, čo sa zdalo ako nemožná kombinácia, ktorá dnes nielen láka, ale aj dobre predáva. Bond preto neučí len prestíži, ale aj umeniu, ktoré pochopia len šikovní obchodníci. Zahrajte sa na špióna v niektorej z množstva akčných hier, alebo si vyberte Bondovské hodinky na http://hodinky.eiffeloptic.sk  
Zobraziť článok >
 
Bedári do ucha. Skvelý príbeh skvelé počúvanie
Jedna z najznámejších kníh s príbehom, ktorý si podmanil nielen Francúzsko, ale celý svet. Dnes nemusíte čítať tisíce strán textu, môžete si ho vypočuť. Dramatizácia svetoznámeho príbehu utečeného trestanca Jeana Valjeana z Francúzska 19. storočia. Ako spravodlivý je svet, v ktorom o celom tvojom živote rozhodne krádež jedného bochníka chleba? Román Les Misérables napísal a v roku 1862 nechal vydať Victor Hugo.  V slovenskom preklade sa úplne zažil názov Bedári, hoci k téme knihy by sa skôr hodil neskoršie preklad Marie Majerovej, ktorá hlavných hrdinov nazvala úbožiak. Zaslúži si totiž skôr našu ľútosť, než opovrhnutie: napriek všetkej svojej snahe a ľudským kvalitám totiž v ich svete nie je možné odčiniť jediný hriech mladosti.  Hlavnou postavou v spleti figúr a figúrok Hugova dodnes známeho románu je trestanec Jean Valjean, pôvodne klestič stromov. Ten sa z núdze vláme do domu, aby ukradol bochník chleba. Je chytený a zatvorený na päť rokov na galeje. Tým je pre celý život ociachovaný, svoj trest si navyše predĺži neustálymi pokusmi o útek. Keď je konečne prepustený, má už svoje najlepšie roky dávno za sebou a výsledkom justičnej "prevýchovy" je zhrubnutý a drsný muž, ktorého zmení až stretnutie s biskupom Myrielem, ktorý mu bez podmienok a vrelo ponúkne pohostinstvá a neudá ho ani v okamihu, keď mu Valjean ukradne strieborné príbory. Bývalý trestanec sa pod vplyvom tejto príhody rozhodne žiť lepší život - rameno spravodlivosti je však neľútostné a na nič sa neobzerá. Nech žije Valjean sebectnostněji, stále má v pätách komisára Javert ...
Zobraziť článok >
 
Väčšina z nás pije víno nesprávne. Ako si ho správne vychutnať?
Drahé a dobré víno ešte nie je záruka, že ho oceníte a dostanete z neho všetky chute, vône aj drobné odtiene trieslovín, o ktorých za vyjadrujú znalci. Na to treba viac ako len gurmánsky jazýček. Správna teplota je základom Mnoho ľudí stále podceňuje teplotu vína. Rozhodne sa neriaďte tým, že biele víno je potrebné mať z chladničky a červené z obývačky. O tom ako správne víno vychladiť, ako postupovať v prípade bieleho, červeného aj ružového sa dozviete v článku Správna teplota vína pri podávaní. Kedy chutí najlepšie? Lenže nie je to jediné, na čo je potrebné pri pití vína pamätať. Odvetranie V dobrej spoločnosti býva zvykom nechať víno odvetrať. Nepije sa okamžite po otvorení fľaše. Je pravdou, že odvetranie môže byť  jaj krátke v pohári, ale o niečo efektívnejšie je využiť karafy na víno. Ak takú nemáte po ruke, je na mieste využiť napríklad aj efektnú vázu. Správne uskladnenie Je veľmi dôležité, aby vína neboli položené ako fľaše od piva, ale ležali, alebo boli dokonca v miernom predklone. Preto a víno skladuje v špeciálnych stojanoch na víno, hoci väčšina ľudí ho skladuje zle. Ak nie je zátka zvlhčená, vysychá a do vína sa dostáva vzduch, čo kazí jeho chuť aj trvácnosť. Vychutnávanie Vypiť ho ako vodu je pochovanie snahy každého vína, ktorý ho s láskou dopestovať. Víno sa vychutnáva totiž nielen ústami. Je potrebné ho nasať nosom a jemne srknúť. Vtedy sa uvoľnia látky arómy, ktoré pri bežnom pití nerozpoznáte. Víno vychutnávajte a nepite. To je jeho základom. 
Zobraziť článok >
 
Legendárny zapaľovač, ktorý by mal vlastniť každý muž
Zapaľovače značky Zippo nie sú len praktickým pomocníkom - sú aj módnym doplnkom, ktorý by nemal chýbať žiadnemu pravému mužovi. Zippo je kovový zapaľovač vyrábaný americkou spoločnosťou Zippo Manufacturing Company sídliacou v Pensylvánii. Predáva sa celosvetovo v rôznych podobách už vyše 70 rokov. Spoločnosť založil George G. Blaisdell v roku 1932 a už začiatkom roka 1933 bol vyrobený prvý zapaľovač. Názov "zippo" je odvodený od anglického slova "zipper", čo znamená zips - Blaisdell mal rád ako to slovo znie a "zippo" sa mu zdalo byť modernejšie. V roku 1936 si nechal zapaľovač patentovať. O pár rokov na to, počas druhej svetovej vojny, popularita Zippa prudko vzrástla. Všetka výroba zapaľovačov bola sústredená pre potreby Armády Spojených štátov. Zippo bolo vyrábané z mosadze, no kvôli nedostatku surovín sa neskôr začalo vyrábať z ocele. Po vojne sa stávalo ešte populárnejšie a používali ho rôzne spoločnosti vo svojich reklamách a prezentáciách. Za celé roky sa jeho základný mechanizmus vôbec nezmenil. Medzi jeho najznámejšie vlastnosti patrí odolnosť voči vetru. Vďaka použitému špeciálnemu palivu (predtým benzín) a dizajnu komína, dokáže plameň odolávať aj vlhkejšiemu počasiu. Plameň však nepochádza priamo z paliva - v zapaľovači sa nachádza knôt nasiaknutý palivom. Pri zatvorení zapaľovača teda nedôjde k nijakému uzatvoreniu prívodu paliva. Zvuk otvárania a zatvárania poklopu je jeden z najcharakteristickejších znakov tohto zapaľovača; spôsobuje hlasné cvaknutie. Firma Zippo taktiež poskytuje originálne doplnky na výmenu k zapaľovaču - palivo, kamienky a knôt. Spoločnosť taktiež garantuje doživotnú záruku na všetky svoje zapaľovače. Ak sa v nich čokoľvek pokazí, spoločnosť to priamo vo svojej továrni opraví a ak to nie je možné opraviť, zákazník dostane nový zapaľovač. Zaujímavosťou je tiež to, že každý Zippo zapaľovač vyrobený po roku 2001 je na spodku označený písmenom od A po L, ktoré označuje mesiac, v ktorom bol zapaľovač vyrobený - A = január, L = december. Dvojčísle označuje presný rok výroby. Všeobecne platí, že čím starší Zippo vlastníte, tým väčšiu má hodnotu. Originálne a hodnotné Zippo zapaľovače nájdete aj v našej ponuke. Spravte radosť sebe alebo svojim blízkym a venujte im dar, na ktorý sa nezabúda.
Zobraziť článok >
 
Kríza na Slovensku zamávala trhmi
Slovensko je síce malá krajina, ale zdá sa, že politická situácia u nás sa odráža aj na trhoch. Podľa ratingovej agentúry Fitch slovenská politická kríza zvýšila krátkodobú neistotu, ale nemali by z nej plynúť žiadne výrazné zmeny v hospodárskej či fiškálnej politike. Avšak agentúra nemení rating (A+) ani výhľad Slovenska (stabilný). Ako bolo uvedené už vo februári, agentúra očakáva rast slovenskej ekonomiky tempom 3,6 % v tomto roku a 3,9 % v roku 2019 (konzervatívnejšie ako naše očakávania 3,9 % a 4,2 % na roky 2018-19). Dlhové zaťaženie verejného sektora v pomere k HDP sa darí postupne znižovať a hospodársky rast pokračuje dobrým tempom, podporený aj zahraničnými investíciami a členstvom v eurozóne. Dobrý hospodársky rast ide ruka v ruke so zlepšovaním trhu práce, čo zvyšuje daňové a odvodové príjmy. Na druhej strane však agentúra zdôrazňuje rýchly rast zadlženosti domácností ako potenciálne riziko. V Eurozóne pokoj V eurozóne ostávajú inflačné tlaky vlažné. Za február sa priemerná medziročná inflácia v eurozóne znížila na 1,1 % (oproti 1,3 % r/r v januári). Jadrová inflácia ostala nezmenená, na úrovni 1,2 % r/r. Výhľad rastu eurozóny sa zlepšil a riziká sú vyrovnané, avšak inflácia - hlavne jadrová - ostáva nepresvedčivá. Celková politika ECB preto ostáva naďalej voľná, v snahe pozdvihnúť infláciu bližšie k cieľu (blízko, ale tesne pod 2 % v strednodobom horizonte). Postupnosť, tzv. sequencing, ostáva nezmenená – Rada guvernérov ECB očakáva, že hlavné sadzby ostanú na ich terajších úrovniach dostatočne dlho, a až poza horizont nákupu aktív (QE). Preto neočakávame, že by sa kľúčový úrok ECB mal zvyšovať pred začiatkom roku 2019 – prvé zvýšenie (najskôr depozitnej sadzby) by mohlo prísť okolo polovice roka 2019.  Postupný návrat inflácie na scénu, ako aj o niečo viac jastrabí pohľad ECB do budúcnosti by však mohol viesť skôr ku strmšej výnosovej krivke (vyššie výnosy na dlhopisoch dlhších splatností). Chcete vedieť viac o investovaní? Siahnite po knihách na: https://knihy.eiffeloptic.sk/
Zobraziť článok >
 
Globálne otepľovanie účinkuje už aj na Slovensku. Ako to bude vyzerať v budúcnosti?
Klimatické zmeny sa dejú čoraz rýchlejšie a majú stúpajúcu tendenciu. Priemerná ročná teplota vzduchu v oblasti Bratislavy sa za uplynulých 67 rokov zvýšila o 2 °C a predpokladá sa jej ďalší rast. Podľa odhadov WHO medzi rokmi 2030 a 2050 klimatické zmeny spôsobia približne 250 000 úmrtí ročne. Zem sa otepľuje Povrchová teplota Zeme má stúpajúci trend a práve tento dlhodobo pozorovaný fakt je najvýraznejším prejavom prebiehajúcej zmeny klímy. Zatiaľ čo globálny priemer teploty prízemnej atmosféry stúpol od začiatku 20. storočia o takmer 1 °C, oblasť strednej Európy, vrátane Slovenska, vykazuje za to isté obdobie dvojnásobne rýchlejšie otepľovanie. Napríklad v oblasti Bratislavy sa priemerná ročná teplota vzduchu zvýšila o takmer 2 °C od roku 1951. „Vzhľadom na pokračujúce otepľovanie sa a na základe výstupov klimatických modelov očakávame, že ročný priemer teploty vzduchu by sa mal v časovom horizonte do roku 2025 zvýšiť o 0,8 až 0,9 °C, do roku 2050 o približne 2,0 až 2,5 °C a do roku 2100 o 3,5 až 4,0 °C,“ konštatuje klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Jozef Pecho. Skorý nástup jari Na Slovensku si budeme musieť zvyknúť aj na rýchlejší nástup teplého a suchého počasia v jarnom období. Ďalším očakávaným prejavom klimatickej zmeny na Slovensku bude rast dennej maximálnej a minimálnej teploty vzduchu. Do roku 2050 sa predpokladá  významný nárast počtu letných a tropických dní, ako aj pokles počtu mrazových a ľadových dní. „Obyvatelia Slovenska musia počítať aj s tým, že intenzita a dĺžka trvania vĺn horúčav bude narastať. Tieto vlny môžu nastúpiť už v priebehu mája a nebudú zriedkavé ani v polovici septembra. Predpokladá sa aj vyšší počet dní s dusným počasím, vzhľadom na zvyšovanie obsahu vody v atmosfére,“ dodáva Jozef Pecho. Ohrozené aj zdravie  „Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) medzi rokmi 2030 a 2050 klimatické zmeny spôsobia približne 250 000 úmrtí ročne, a to v dôsledku teplotného stresu, či podvýživy, ktorá bude následkom sucha. Kvôli klimatickým zmenám sa budú zvyšovať aj náklady na zdravotnú starostlivosť. WHO odhadlo, že do roku 2030 vzrastú na 2-4 miliardy ročne,“ hovorí David Balla z Inštitútu zdravotnej politiky Ministerstva zdravotníctva SR. Situácia na Slovensku sa zmení Slovensko je ohrozené predovšetkým predpokladaným nárastom intenzity búrkových javov v lete čo môže mať za následok vyššie škody spôsobené krúpami a prívalovými povodňami. Očakávaný rast teplôt a intenzity sucha na Slovensku bude mať dopad aj na pôdohospodárstvo a vodné zdroje. Sprievodným javom tohto stavu je už aj dnes vyššie riziko požiarov. „Objem škôd Poistení proti požiaru  a  iným majetkovým škodám vzrástol v roku 2017 oproti roku 2016 o 123 %. V Poštovej poisťovni v letných mesiacoch pravidelne evidujeme aj zvýšené hlásenie poistných udalostí zo životného poistenia,“ uvádza Daniel Vida, podpredseda predstavenstva Poštovej poisťovne. Zlepšiť si zdravie a zvýšiť odolnosť môžete aj vďaka výživovým doplnkom na: https://zdravie.eiffeloptic.sk/  
Zobraziť článok >
 
Blatnícky hrad – perla Gaderskej doliny
Je zaujímavý, starý a dokonalý na víkendový výlet. Nachádza sa v Gaderskej doline a navštíviť ho je zážitkom. Dostanete sa naň priamo z dedinky Blatnica a táto perla medzi zrúcaninami si určite zaslúži pozornosť. Navyše pomôcť k jej obnove môžete aj vy. Čo vieme o hrade? Hoci nepatrí k najznámejším slovenským hradom, má potenciál očariť vás svojou krásou. A najmä miestom. Ak sa vydáte priamo z Blatnice, výstup naň je nenáročný, zaberie asi tridsať minút, zvládnu ho aj deti. Je z neho úžasný výhľad, na polia hory, na celú Fatru a ešte ďalej. Hrad pochádza z 13. storočia a jeho prvým majiteľom bol Peter z Brezovice a neskôr sa hrad stal majetkom kráľa. Problémom bolo, že sa hlavné cesty presunuli z okolia hradu a panovníci preto oň prestali mať záujem, čo vlastne vyústilo do chátrania. Prechádzal rukami rôznych majiteľov, ktorí ho príliš neudržiavali. V 17. storočí však prešiel obnovou, dobudovaním ďalších častí a získali ho povstalci Imricha Tököliho. Od roku 1790 potom Blatnický hrad už len chátral a dnes to je na ňom vidieť. No nie je všetko stratené. Záchrana hradu Možno nevyzerá dnes v najlepšej kondícii, ale okolie vynahradí námahu, ktorú investujete do prechádzky. Tá je koniec koncov sama príjemným potešením. Hrad dnes prechádza rekonštrukciou a výrazne sa mení vďaka dobrovoľníkom a nezamestnaným, ktorí v rámci projektu investujú svoje sily do oprášenia jeho niekdajšej slávy. Hoci už navždy zostane zrúcaninou, je príjemné posedieť si na týchto miestach, poprechádzať sa po okolí a načrieť do slovenskej histórie. Prípadne prispieť k jeho obnove. Každý priložený kameň sa počíta. O krásach a hradoch Slovenska sa dočítate na: http://knihy.eiffeloptic.sk/
Zobraziť článok >