EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.SK Pre mužov Pre ženy Zľavy a akcie

Ako rozpoznáte, že pijete kvalitnú kávu?

Publikované od Majk

Vychutnať si dobrú kávu znamená rozpoznať tú, ktorá je naozaj kvalitná. A to si žiada trochu kumštu. Dnes sa však môžete sami naučiť ako rozpoznáte kvalitnú kávu od tej, ktoré nastojí ani za to, aby ste z k nej privoňali.

Zrnková je základ

Ak hovoríme o káve, tak o tej, ktorá je z klasického zrna. Instantná káva sa nedá nazvať pravou kávou a teda nie je možné ani hovoriť o jej kvalite. Z toho vyplýva, že túto kávu si hneď z nákupného zoznamu kvality vyškrtnite. Mimochodom vznikla ako káva pre vojakov v zákopoch. Takže nič do kuchyne za stôl.

Pozor na zrno

Už otvorenie balíčka vám napovie, či ste dobre nakúpili. Zrná by mali byť aspoň približne rovnakej veľkosti a pozor, bez olejového povlaku. Ak ste kúpili príliš olejnaté zrno, tak je káva prepražená. Taliani síce majú radšej tmavšie praženie, ale vtedy vystupuje na povrch horkosť a stierajú sa jemné citrusové príchute. Radšej preto svetlejšie a rovnomerné zrniečka.

Nikdy nie mletá

Môžete mať aj kvalitné zrná, ale ak ich nameliete a tak uskladníte, o kvalite už nemôže byť ani reč. Dôvod? Čerstvo pomletá káva si udržiava svoje chuťové aj aromatické vlastnosti maximálne 20 minút a to hovoríme o vysokej kvalite. Preto po týždni už nepijete žiadnu kvalitnú kávu, ak bola mletá.

Krásne znie

Je to paradox, ale kvalitná káva má ľahké zrno a vynikajúco znie. Ako jemné drievko. Ak sa premieľa v obale napríklad ako chia semienka v pohári, nevsadili ste na kvalitu. Každé jedno zrnko musí byť oddelené a samostatné.

Žiadne viditeľné poškodenie

Kvalitné kávy sú okrem toho, že majú približne rovnaké zrno, tak sú aj bez poškodení. To znamená že nemajú napríklad čierne, alebo biele škvrny, nebodaj náznaky plesne. Toto je jednoducho prvá vec, ktorá dokáže odhaliť problém nekvality.

Oboznámte sa s kvalitnými kávami na: http://zdravie.eiffeloptic.sk