Alternatíve spôsoby prípravy luxusnej kávy
Zabudnite na kapučíno v prášku a rozpustnú kávu, čo sa ani nedá poctivou kávou nazývať. Otvorte s nami dvere do sveta, kde vonia čerstvo pražené kávové zrno, v šálke si vychutnáte vzdialené končiny a ochutnáte jedinečnú chuť kávových čerešní, vtlačených do zrna tradičným spôsobom sušenia niekde na západe Indie.
French press
Dômyselný nástroj na kvalitnú kávu, ktorý je lacný a vysoko efektívny. Chýbajú v ňom papierové filtre a preto si môžete vychutnať aj jemné rozdiely v druhoch káv, ktoré vám nepokazia žiadne nepríjemné pachute papiera. Ten nahrádza jemné kovové sitko. Do french pressu sa káva melie na hrubšie a jej extrakcia trvá približne štyri minúty. Na jednu šálku sa počíta približne 7 až 8 gramov kávy a vyťažíte z nej chuť, ktorá bude výsostne kávovou a silnou. Pocítite rozdiely v druhoch a hodí sa aj pre kávy spracované suchou metódou, pri ktorých akoby vám zo šálky spolu s vôňou stúpalo samo slnko.
Aeropress
Tlaková metóda, by sa vzdialene mohla podobať na espresso, ale tlak samozrejme nestačí. Na prvý pohľad pripomína veľkú striekačku a používa papierový filter. Je istou modernejšou verziou french pressu a komu sa páčia alternatívne vychytávky, je to riešenie hlavne na cesty. Káva sa melie aj o niečo jemnejšie, pretože kvapká cez filter a poskytuje lahodnú, ale silnú kávu samozrejme bez peny. Napriek tomu odborníci hovoria, že ide o najchutnejšiu a najrýchlejšiu prípravu kávy na svete.
Turek
Zalievaná káva, alebo tá do skla je oficiálnym paškvilom silnej a kvalitnej tureckej kávy. Kardamón, cukor a káva, dobré dve lyžičky na jednu porciu a samozrejme studenú vodu. Postačí dvojdecová džezva, kde necháme približne polovicu priestoru na penenie kávy. Postavíme tieto tri ingrediencie na jemný plameň a pomaly necháme vystúpiť penu. Káva sa nesmie variť. Naleje sa do predhriatych šálok, nechá usadnúť a vychutnávate si nápoj ako čistokrvní Arabi. Pozor, najlepšie chutí s datlami. Labužníci na tento spôsob prípravy lahodnej kávičky nedajú dopustiť a opäť ide o luxusný pôžitok, ktorého vybavenie bude stáť do pár eur.
Moka kávovar
Klasické talianske „konzervy“ na kávu. Typický tvar týchto manuálnych kávovarov sa nedá pomýliť. Na spodok nalejete vodu, do nádobky kávu a pomaly necháte, aby para tlakom približne dva bary pripravila kávu. Pozor, ak chcete mať dokonalú chuť bez toho, aby ste prepaľovali kávu, zohrievajte nápoj na strednom plameni a keď je miska s kávou približne do polovice naplnená, zložte moka kávovar z plameňa. Káva v ňom nesmie nikdy vrieť, inak sa pripravíte o dokonalý zážitok, ktorý zo seba chcú dostať čerstvo pražené a kvalitne pomleté zrná.
Najlepšie kávy, ktoré si vychutnáte na všetky uvedné spôsoby nájdete na: http://zdravie.eiffeloptic.sk/