Vitamín C. Prečo je tak dôležitý v tomto období?

Nástup jesene, prvých mrazov a zimy je pre telo po lete značnou záťažou. A práve tu je asi najsilnejším spojencom starý, ale dobrý vitamín C, inak nazývaný aj kyselina askorbová. Stojí ako štít medzi našim telom a mikróbmi.
Nedokážeme si ho vyrobiť
Negatívom vitamínu c je, že si ho telo nevie samo vyrobiť. To znamená, že ho musíme iba prijať zo stravy. Ak to podceníme, nehorí nám len mnoho ochorení, ale napríklad aj skorbut. Vitamín C sa pritom dokonca považuje aj za veľmi silného bojovníka proti rakovine a zohráva kľúčovú úlohu pri celkovej podpore imunitného systému a ľudské telo stimuluje k produkcii kolagénu. Je to jednoducho zložka, ktorú telo nutne k zdravému životu potrebuje,
Ako ho správne užívať?
Existuje na to niekoľko štúdií aj správa, ale Úradu verejného zdravotníctva SR odporúča nasledovné dávky:
- Deti 1 – 14 rokov 60 – 100 mg denne.
- Mládež do 18 rokov 100 - 120 miligramov viac.
- Pracujúce ženy 100 – 120 mg céčka denne
- Tehotné a dojčiace ženy by mali denne prijať 150 mg.
- Muži do 130 mg
V čase ochorení je možné dennú dávku prekročiť aj dvojnásobne. Niektoré dokonca tvrdia, že im zaberajú extra dávky vitamínu C denne. Platí však, že telo si vždy vezme vitamínu C toľko, koľko potrebuje. Zvyšok vymočí.
Prírodné aj umelé
Výhodou vitamínu C je, že ako v rastlinnej, tak aj umelej forme ide o kyselinu askorbovú, ktorá sa ľahko vyrába. Nie je teda veľký rozdiel medzi vitamínom C prijatým zo stravy z lekárne.
Vitamín C kúpite na: http://zdravie.eiffeloptic.sk/