EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.SK Pre mužov Pre ženy Zľavy a akcie

8 jedál, ktoré by ste nemali ohrievať v mikrovlnnej rúre

Publikované od Henrieta Balázsová

Prečítajte si, ktoré jedlá sú vhodné na konzumáciu len čerstvo po ich príprave. Po zohriatí v mikrovlnnej rúre vám totiž môžu uškodiť.

Zeler

Zeler je skvelou ingredienciou napríklad pri príprave polievky, no len do chvíle, pokiaľ ju nezohrejete v mikrovlnnej rúre. Zeler totiž obsahuje dusičnany, ktoré sa po zohriatí stavajú toxickými a karcinogénnymi. Skúste napríklad krémovú zelerovú polievku, tá chutí výborne aj studená.

Vajíčka

Vajíčka alebo omeletu si pravdepodobne nezohrievate, no ak by vám to niekedy napadlo, určite to nerobte. Vajíčka sa totiž po zohriatí taktiež stávajú toxickými.

Špenát

Špenát je veľmi zdravou a v poslednom období aj obľúbenou potravinou, pretože obsahuje veľké množstvo minerálov a vitamínov. Obsahuje však podobné látky ako zeler, takže takisto ho opätovne nezohrievajte.

Huby

Huby síce obsahujú veľké množstvo bielkovín, aminokyselín či vitamínov, no ak ich pridáte napr. do hubového rizota, ktoré si následne chcete zohriať, môžete si privodiť problémy s trávením, ktoré spôsobia napr. bolesti brucha, či nadúvanie.

Zemiaky

Opätovným ohriatím zemiaky nielen strácajú svoju chuť, ale aj svoje zdravotné benefity. Neskladujte ich ani pri izbovej teplote prikryté fóliu. Najlepšie urobíte, ak varené zemiaky, pyré, či iné zemiakové jedlá skonzumujete ihneď po príprave.

Kura

Pri opätovnom ohreve kuraťa sa v ňom mená jeho zloženie bielkovín, čo vám môže spôsobiť nepríjemné problémy s trávením. Spravíte preto dobre, ak kuracie mäso z chladničky použijete už len do šalátu, alebo na prípravu sendviču.

Červená repa

Podobne ako zeler a špenát, aj červená repa obsahuje väčšie množstvo dusičnanov a nie je vhodným adeptom na ohrev v mikrovlnnej rúre. Nazdavšia je čerstvá červená repa, môžete si z nej pripraviť chutný šalát, či smoothie.

Viac informácií o zdravých jedlách nájdete v knihách v našom eshope knihy.eiffeloptic.sk