5 potravín, ktoré ochránia vaše srdce

Srdcové choroby spôsobia u mužov na celom svete ročne až 325 000 úmrtí. Ako je možné riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení znížiť? Aj konzumáciou tých správnych potravín.
Čučoriedky
Zápal stien vašich ciev môže zvýšiť riziko srdcového infarktu. Tento proces však môžete odvrátiť tým, že denne zjete aspoň 1 šálku čerstvých čučoriedok. Obsahujú totiž vysoký podiel antioxidantov, ktoré dokážu bojovať s akýmkoľvek zápalom v tele. Ak nemáte k dispozícii čerstvé čučoriedky, v krajnom prípade môžete siahnuť aj po mrazených.
Červená repa
Zdraviu prospešné látky, ktoré obsahuje, sa dostanú do vašej krvi, rozšíria vaše cievy a tým zlepšia prietok krvi. Červená repa pomáha pacientom aj pri boji s vysokým krvným tlakom. Pripraviť si z nej môžete rôzne koktaily, no výborne chutí aj v rôznych šalátoch.
Oriešky
Mandle, vlašské, či pekanové orechy sú nielen chutné, ale aj veľmi zdravé. Ľudia, ktorí zjedia za hrsť orechov minimálne 5x týždenne si riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení znižujú až o neuveriteľných 29%. Orechy navyše obsahujú aj zdravé tuky, bielkoviny a vlákninu.
Ryby
Plné prospešných Omega-3 mastných kyselín sú napríklad losos, tuniak, sleď, či sardinky. Ich konzumácia sa odporúča 2x týždenne. Nahraďte teda niekoľkokrát do týždňa kuracie, či iné mäso rybou. Vaše srdce sa vám odvďačí vitalitou.
Strukoviny
Zaraďte fazuľu, šošovicu a iné strukoviny do svojho jedálnička. Dokážu na seba totiž naviazať „zlý“ cholesterol a odviesť ho z vášho tela. Odporúčaný denný príjem vlákniny, ktorú obsahujú je 5 - 10 gramov. Toto množstvo nájdete zhruba v šálke strukovín.